Gilmore Girls: İyi bir anne mi yoksa arkadaş mı?

Gilmore Girls, sevdiğimiz bir dizi olsa da dizinin bazı taraflar aslında Lorelai'ın iyi bir anneden öte iyi bir arkadaş olduğunu gösteriyor.

Sonbaharın ilk yağmuru yağdığında, ilk sarı yaprak yere düştüğünde otomatik olarak aklıma "Gilmore Girls'e başlamalıyım" fikri düşüyor. Diziyi izlemeye başladığımdan beri bu fikir aklıma kışın veya yazın gelmedi. Bunun dizinin atmosferiyle alakalı olduğunu bilsem de her seferinde beynimin bir diziyi bir mevsimle bağdaştırması beni şaşırtıyor. Sabahları üşüyerek uyandığımız bugünlerde de yine aklıma aynı fikir düştü. Hazır tekrar başlıyorken Gilmore Girls'ün karakterleri, atmosferi, ele alınan olayları ve fark ettiğim detayları sizinle paylaşmak istedim.

Gilmore Girls, ilk izlemeye başladığımızda genç bir kız ve annesinin ebeveyn-çocuk ilişkisinden öte arkadaş ilişkilerinin daha ağır bastığı hayatlarını anlatıyor olsa da dizi ilerledikçe bu durumun ilişkilerini ve ana karakter Rory'nin gelişimini nasıl etkilediğini görüyoruz. Annesi Lorelai, ne kadar kendi annesinin çocuk yetiştirme tarzını reddedip kendi kurallarına göre kızı Rory'i yetiştirmeyi hedeflese de Rory'nin büyüdükçe annesini arkadaşlarından biri gibi görüp tavırlarını buna göre aldığını görüyoruz. Lorelai da kızını daha çok arkadaşı gibi gördüğü için ilişkilerinin kızını ne şekilde etkileyeceğini umursamadan kızının öğretmeniyle sevgili olmayı büyük bir olay gibi görmüyor. Lorelai'ın annesi onu ne kadar uyarmaya çalışsa da kendi bildiklerinden şaşmadığı için bu tutumu Rory ile ilişkisindeki dengeyi kuramaması ile sonuçlanıyor.

Dizide fark ettiğim diğer detaylardan biriyse Lorelai kızını kendi gibi burnu havada biri olarak yetiştiriyor. Rory, büyüdüğü küçük kasabada sevilen bir kız olmasının ve annesinin onu her konuda arkadaşı gibi onaylamasından dolayı büyüdükçe etrafındaki insanları umursamayn, bencil birine dönüştüğünü gözlemliyoruz. Bundan dolayı, evli bir insanla birlikte olmayı bile kendine hak gören biri haline geliyor. Bu özelliği ile en yakın arkadaşını umursamayan, başkalarının kilosu hakkında acımaszıca yorum yapabileceğini ve sonucunda da hiçbir tepki almayacağını düşünen bir yetişkin olmasına sebep oluyor.

Gilmore Girls, çoğu insanın "rahatlatıcı" dizisi olsa da dizinin gidişatındaki bazı taraflar aslında Lorelai'ın iyi bir anneden öte iyi bir arkadaş olduğunu bize fark ettiriyor. Dizinin hikayesi ne tarafa doğru evrilirse evrilsin sonbaharın gelişiyle dizinin birinci bölümünü açmam bir oluyor. Bu nedenle de birçok etkenin yanında Gilmore Girls izlemeye başladığım günden beri en sevdiğim diziler arasında.