Gokushufudou

Netflix tarafından 2020 yılında yapılmış bir animeyi inceliyoruz.

Kendi kendime depresif bir şekilde Youtube'dan video izlerken karşıma çıkan bir anime günümü aydınlattı. Takım elbisesinin üzerine sevimli önlüğünü takmış, mükemmel yemek hazırlayan ciddi görünümlü bir adam. O kadar severek ve aşkla eşine yemek yapıyordu ki diğer bölümlerini merak ettim. Netflix tarafından 2020 yılında yapılmış anime. Mangası ise 2018'de Koosuke Oono tarafından yaratılmış, üstüne en son live-action versiyonu bile çekilmiş.

Animenin, klasik çizimden farklı bir stili var : hareketli manga. Yaratıcısı, Koosuke Oono manganın animeye çekilmesine tek bir şart koymuş, anime hareket eden manga gibi yansıtılacaktı izleyiciye. Bu alışılmadık stil elbette birçok olumsuz eleştiriye maruz kalmıştır fakat animenin komik absürtlüğü ile taban tabana ilerleyen sekanslar beğeni de almıştır. 10 bölümlük kısa bir animedir kendisi ve her bir bölümü insanın yüzünde tatlı bir gülümseme bırakıyor.

Konusuna gelirsek de baş kahranımızın adı Tatsu,lakabı Ölümsüz Ejderha'dır. Kendisi eski bir yakuzadır (Japonya'nın gangsterlerine verilen isim). Tatsu bir gün Miku adında işkolik,hırslı bir tasarımcı ile karşılaşır, anime yalnızca nasıl karşılaştıklarıyla ilgili bir ipucu verir fakat nasıl evlendiklerini yani geri kalan hikayeyi anlatmaz. Miku ile tanıştıktan sonra Tatsu suç dünyasını bırakır ve hamaratlı bir ev erkeği olur. Animenin her bir bölümünde Tatsu'nun günlük maceraları gösterilir. Bir bölümde, bentosunu (tek kişilik sunulan veya evde paketlenen çeşitli yiyeceklerden oluşan yemek) unutan eşine can hıraş yaptığı yemeği yetiştirmeye çalışan bir ev erkeği görürüz, bir bölümde ise yine eşi yorgun hissettiğinde ona enerji vermek için binbir çeşit sağlıklı yemek hazırlayan bir erkek görürüz. Anime bir yandan dışı sert içi pamuk gibi insan tipini ekrana koyar, diğer yandan bu eski yakuzanın maruz kaldığı ön yargıyı gösterir. İnsanlar onu ilk gördüklerinde genelde korkar, bunda Tatsu'nun insanın gözünü korkutan duruşu ve konuşma biçimininde etkisi vardır. Her ne kadar ev erkeği olsa da konuşması ve duruşu asla değişmiyor, bununla da belki de insanların bazı özelliklerinin kalıcı olduğu,değişimin aniden olamayacağı anlatılmaya çalışılıyor. Bir bölümde Tatsu'nun suç geçmişinden kalan travmasına dair küçük sahne kullanılmıştır, bu sahne bize Tatsu'nun çevresi artık sıradan olmasına rağmen eski günlerini yine de unutamadığını, bu günlerin onda iz bıraktığını gösterir.

Kendinizi mutsuz hissettiğinizde ya da sadece hem vakit geçireyim hem de güleyim ddediğinizde kesinlikle bu animeyi izleyebilirsiniz. Baş karakterin eşine olan sonsuz sevgisi ve saygısı insana sevginin varlığını hatırlatıyor ve pozitif duygular aşılıyor.