Hollywood Sinemasının En İkonik Tema Müzikleri - 2

Film dünyasının ikonik müzikleri ikinci içeriği ile devam ediyor.

Sinema dünyasının ikonik tema müzikleri bu yazı ile devam ediyor. İlk içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Dr. No (1962)

Konu tema müziklerine gelince zannedersem hiçbir müzik klasikleşmiş James Bond temasının yanından geçemez. Gitar ve saksofon kombinasyonu olan müzik ilk kez James Bond'un ilk filmi olan Dr. No'da kullanılmıştı. Arka planda çalan caz, temaya casusluk havası katıyor. 007 ile özdeşleşmiş olan bu tema müziği, günümüzde hala yeni Bond serilerinde, farklı varyasyonlar halinde kullanılmaya devam ediyor.

Sanatçı: Monty Norman

Albüm: Dr. No (Original Motion Picture Soundtrack)

Batman Begins (2005)

The Dark Knight üçlemesinin Batman için bestelenmiş ana teması şimdiye kadar yapılmış en iyi müziklerden birisi. Hans Zimmer ve James Newton Howard'ın bu eseri, güçlü ritimleriyle Batman karakterini mükemmel bir şekilde tasvir ediyor.

Sanatçı: Hans Zimmer, James Newton Howard

Albüm: Batman Begins (Original Motion Picture Soundtrack)

Requiem for a Dream (2000)

Clint Mansell tarafından bestelenip, Kronos Quartet tarafından gerçekleştirilen 'Lux Aeterna' bir tema müziği olmaktan daha da öteye gitti. Requiem for a Dream filminde parçalanmış umutları temsil eden tema müziği melankolik bir dünyayı anlatıyor. Mansell'in bu orjinal müziğinin farklı versiyonları birçok video oyunu, film ve spor etkinliklerinde kullanıldı. Müzik o kadar popülerki, filmi bilmeyen veya izlemeyen insanlar tarafından bile tanınabiliyor. Clint Mansell verdiği bir röportajda Lux Aeterna için '' Kendine ait bir kimlik kazandı'' demişti.

Sanatçı: Clint Mansell, Kronos Quartet

Albüm: Requiem for a Dream (Soundtrack from the Motion Picture)

The Terminator (1984)

Brad Fiedel'ın, The Terminator teması 80'ler ruhunu tam olarak yansıtan eserlerden birisi. Tekrar eden ritimler metalik ve elektronik seslerin karışımıyla birleştiğinde ortaya bu unutulmaz tema müziği çıkıyor. The Terminator evreniyle oldukça uyumlu olduğunu belirtmek lazım.

Sanatçı: Brad Fiedel

Albüm: The Terminator (Original Soundtrack Album)

Mission: Impossible (1996)

İlk olarak Mission: Impossible'ın 1966 yapımı televizyon şovunda yer alan müzik daha sonra 1996'da ki film için Danny Elfman tarafından yeniden düzenlendi. Günümüzde en çok bilinen tema müziklerinden birisi olmuş durumda.

Sanatçı: Danny Elfman

Albüm: Mission: Impossible (Original Motion Picture Score)

Mad Max: Fury Road (2015)

Yönetmen George Miller, Mad Max: Fury Road'un bestecisi olarak Junkie XL'i seçti. Junkie XL hızlı, güçlü ve aksiyon dolu ritimlerle Valhalla'ya yakışır, kalp atışlarını hızlandıran parçalar oluşturdu. Bunlardan birisi de filmin ana tema müziği olan Brothers In Arms.

Sanatçı: Junkie XL

Albüm: Mad Max: Fury Road (Original Motion Picture Soundtrack)

Ghostbusters (1984)

Ghostbusters'ın tema müziği oldukça ikonik ve akılda kalıcı bir eser. Ray Parker Jr. şarkıyı özellikle film için yazıp kaydetti ve en başarılı single'lardan biri oldu. Müzik tüm zamanların Billboard Hot 100 listesinde üç hafta boyunca bir numarada kaldı ve Parker'a En İyi Erkek Pop Vokal Performansı dalında Grammy Ödülü kazandırdı. Ray Parker Jr. 2020 yılında verdiği bir röportajda şarkıyı gece geç saatlerde izlediği bir televizyon reklamından esinlenerek sadece birkaç gün içinde yazdığını açıkladı. Bu parçanın, orjinal filmin hasılatına 20 milyon dolar katkı sağladığı tahmin ediliyor.

Sanatçı: Ray Parker Jr.

Albüm: Ghostbusters (Original Motion Picture Soundtrack)

Halloween (1978)

Ünlü yönetmen John Carpenter'ın kendi filmi için bestelediği Halloween teması korku müziklerinde ilk akla gelen eserlerden birisidir. Goblin'in ürkütücü Suspiria müziğinden ve Bernard Herrmann'ın dışavurumcu Psycho partisyonundan ilham alan Carpenter, bu gerilim dolu piyano melodisiyle korkuyu dinleyicilerine hissettiriyor.

Sanatçı: John Carpenter

Albüm: Halloween (Original 1978 Motion Picture Soundtrack)

The Pink Panther (1963)

Birçok Grammy ve Akademi Ödülü kazanmış olan Henry Mancini'nin, 1964 yılında listelerde ilk 10'a giren The Pink Panther tema müziği, sinema tarihinin en ünlü müzik eserlerinden birisi olarak biliniyor. Filmin açılış jeneriği için David DePatie ve Friz Freleng tarafından yaratılan karikatür pembe panter, melodiye uygun olarak canlandırıldı. Piyano ve saksofon'un mükemmel uyumu noir tarzı caz melodileriyle harmanlanıyor.

Sanatçı: Henry Mancini

Albüm: The Pink Panther (Music from the Film Score)

Resident Evil (2002)

Marilyn Manson'ın her saniyesinde gerilimi arttıran Resident Evil tema müziği.

Sanatçı: Marilyn Manson

Albüm: Resident Evil: Music From and Inspired by the Original Motion Picture

Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino'nun en başarılı filmlerinden birisi olan Pulp Fiction, eşsiz bir film müziği ortaya çıkardı. Filmin açılış jeneriğinde çalan Dick Dale'in 'Misirlou' şarkısı, filmin ana tema müziği olarak kabul ediliyor. Müzik 1994 yılında Billboard 200'de 21. sıraya ulaşmıştı.

Sanatçı: Dick Dale

Albüm: Pulp Fiction (Original Motion Picture Soundtrack)

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump, tüm zamanların en iyi film müziklerinden birine sahiptir. Alan Silvestri'nin bestelediği tema müziği, filmin duygusal ruh halini ve hissini mükemmel bir şekilde yakalıyor. Yumuşak piyano kullanımı ve yaylı çalgılara her dokunuş, Forrest'ın sıra dışı karakterinin ve masumiyetinini simgeliyor. Tema müziği filme alçak gönüllülük ve saflık duygusu katıyor.

Sanatçı: Alan Silvestri

Albüm: Forrest Gump (Original Motion Picture Score)

Gladiator (2000)

Gladiator'ın başarılı olmasında yönetmen Ridley Scott'ın yanı sıra Hans Zimmer'ın epik bestelerinin büyük bir rolü var. Hans Zimmer bu tema müziği için Avustralya'lı besteci Lisa Gerarrad ile çalıştı. Zimmer ayrıca Djivan Gasparyan'ın nefesli bir çalgı olan 'duduk' performansını kullandı.

Sanatçı: Hans Zimmer, Lisa Gerrard

Albüm: Gladiator (Soundtrack from the Motion Picture)

Braveheart (1995)

Geleneksel Kelt-İskoç sezgilerine ıslık ve boru sesleri ekleniyor ve bunlar modern orkestra ile buluşuyor. Braveheart'ın ana tema müziği İskoçya'nın yeşil çayırları ve kanlı savaş alanlarına çağrışım yaparken William Wallace'ın yolculuğunun ruhunu temsil ediyor.

Sanatçı: James Horner

Albüm: Braveheart (Soundtrack from the Motion Picture)

La La Land (2016)

La La Land'in Oscar ödüllü müziği, caz tutkunları için iyimser bir arka plan müziği. Justin Hurwitz tarafından bestelenen bu parça, senfonik bir temaya ek caz besteleri de içeriyor. Ana temanın yumuşak ritimleri, zengin orkestral anlatımlara dönüşüyor. Duygusal fakat aynı zamanda heyecan verici.

Sanatçı: Justin Hurwitz

Albüm: La La Land (Original Motion Picture Soundtrack)

Van Helsing (2004)

Alan Silvestri, Van Helsing temasında bütün orkestranın gücünü arkasına alarak korku filmi stili tarzında kulağa hoş gelen bir gotik-aksiyon müziği sunuyor. Filmin teması, akustik gitar, elektronik perküsyon olmak üzere ilginç enstrümantal seçimlerinden bazılarını içeriyor. Ayrıca hızlı bas ve koro ritimlerine eşlik etmesi için mandolin ezgileri de eklendi. Hem karanlık hem de güçlü unutulmaz bir tema.

Sanatçı: Alan Silvestri

Albüm: Van Helsing (Original Motion Picture Soundtrack)

The Mummy Returns (2001)

Hollywood'un en başarılı aksiyon bestelecilerinden birisi olan Alan Silvestri'nin bu teması, Antik Mısır motiflerini dinleyiciye haykırıyor. Bu başarılı tema müziği, The Mummy Returns'ü eğlenceli bir hale getiren önemli unsurların önünde geliyor.

Sanatçı: Alan Silvestri

Albüm: The Mummy Returns (Soundtrack from the Motion Picture)

Men in Black (1997)

Danny Elfman'ın Men in Black teması, filmin evreninin hissiyatını mükemmel bir şekilde yakalıyor. Men in Black müziği, Danny Elfman'a ilk Akademi Ödülü adaylığını kazandırdı. Ayrıca En İyi Orijinal Müzik dalında aday gösterildi.

Sanatçı: Danny Elfman

Albüm: Men In Black - The Album

Saw (2004)

Charlie Clouser imzalı Saw teması “Hello Zepp” dramatik ve bir o kadar da karamsar. Halloween temasına benzeyen müzik, Saw'ın gerilim dolu atmosferini temsil etmek için elektronik dokunuşları, basit piyano melodileriyle birleştirdi. Tema müziği farklı varyasyonlar halinde devam filmlerinde de yer aldı. Günümüzde korku sinemasının en popüler müziklerinden birisi haline gelmiş durumda.

Sanatçı: Charlie Clouser

Albüm: Saw Anthology, Vol. 1 (Original Motion Picture Score)

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

John Williams'ın bir başka şaheseri. Yükselen ve daha sonra alçalan notalarıyla tema müziği, dinleyen herkeste merak ve özgürlük duygusu uyandıran cinsten.

Sanatçı: John Williams

Albüm: E.T. The Extra-Terrestrial (Music From the Original Motion Picture Soundtrack)