İlk Kadın Savaş Foto Muhabiri: Semiha Es - İlham Veren Kadınlar 2

İlham veren kadınlar serisinin bu bölümünde dünyanın ilk kadın foto muhabiri Semiha Es konuğumuz. Keyifli okumalar.

Semiha Es, dünyanın ilk kadın savaş foto muhabiri ve Türkiye'nin ilk gezi foto muhabiri. 50 yıl süren meslek hayatı boyunca basındaki erkek egemenliği ile mücadele eden Semiha Es'in hayatı tüm zorluklara rağmen dünya çapında gazetecilik yapılabileceğini gösteren, ilham veren bir hikaye.

1912'de doğan Semiha Es, çalışmaya 15 yaşında bir telefon santralinde başladı. Cumhuriyet gazetesinin 1929 yılında düzenlediği güzellik yarışmasından reddedildi ancak o yarışma sayesinde 70 yıllık dillere destan bir aşk yaşayacağı gazeteci Hikmet Feridun Es ile tanıştı.

Fotoğraf çekmeyi eşinden öğrenen Semiha Es, makinayı yarım yüzyıl boyunca elinden hiç düşürmedi ve harika işlere imza attı. Kore, Vietnam gibi birçok savaş sırasında mesleğini yapabilmek için kadın olduğunu sakladı, ellerini ve saçlarını gizlemek zorunda kaldı. Türkiye'ye döndükten sonra da birçok zorluk ile karşılaştı. Hak ettiği ücret ödenmedi, emek sömürüsü yaşadı, yayınlanan bazı fotoğraflarında adı dahi kullanılmadı. Ancak o tüm bunlara rağmen yılmadı ve dünya çapında başarılı bir gazeteci olarak yer edindi. 2011 yılında Türkiye Fotoğraf Sanatçısı ödüllerinde onur ödülü aldı.

Semiha Es 100. doğum gününe bir gün kala 11 Aralık 2012 yılında aramızdan ayrıldı. Arkasında ise başarılı, güçlü bir gazetecilik mücadelesi ve dolu dolu yaşanmış bir hayat bıraktı.