İlk Türk Kadın Gazeteci: Selma Rıza - İlham Veren Kadınlar 3

İlham veren kadınlar serisinin bu bölümünde ilk Türk gazeteci Selma Rıza konuğumuz. Keyifli okumalar.

Selma Rıza, ilk Türk kadın gazeteci ve ilk Türk kadın romancı. Jön Türklerin lideri Ahmet Rıza beyin kızı olan Selma Rıza aynı zamanda İttihat ve Terakki Cemiyetinin de ilk ve tek kadın üyesi.

Selma Rıza 1872'de İstanbul'da 7 çocuklu bir ailenin en küçük kız çocuğu olarak dünyaya geldi. O dönemin koşulları nedeniyle eğitimini evde tamamlamak durumunda kaldı. Bir gece hayatında radikal bir değişiklik yapmaya karar verdi ve İstanbul'dan abisinin yanına Paris'e taşındı. Yaşamının 10 yılını Paris'te geçiren ve çok iyi derecede Fransızca bilen Selma Rıza, Sorbonne Üniversitesinde eğitim aldı. Burada da bir ilke imza attı ve Sorbonne Üniversitesinde eğitim gören ilk kadın oldu.

Gazeteciliğe Meşveret gazetesinde başladı. 1908 yılındaki büyük devrimden sonra 10 yıllık Paris serüvenini noktalayarak yurda döndü. Hanımlara Mahsus Gazete ve Kadınlar Dünyası gibi önemli kadın dergi ve gazetelerinde gazetecilik hayatını sürdürmeye devam etti. Kurucuları arasında yer aldığı Osmanlı Hilal-i Ahmet (Kızılay) isimli cemiyette 5 sene genel sekreter olarak görev aldı.

Abisi Ahmed Rıza'nın da desteği ile Türkiye'nin ilk yatılı kız okulu olan, İstanbul'da bulunan Adile Sultan Sarayının açılmasına katkı sağladı. Gazeteciliğinin yanı sıra edebi kişiliğe de sahip olan Selma Rıza, iki roman yazdı. Ancak yazdığı romanların yayınlanması sırasında bazı sorunlar ile karşılaştı. 1892 yılında kaleme aldığı Uhuvvet (Kardeşlik) isimli romanı ancak 1999 yılında basıldı.


Selma Rıza 1931 yılının Şubat ayında hayata veda etti. Yaşadığı döneme damga vuran, birçok ilke imza atarak kadınların gücünü gösteren Selma Rıza, hayatını vatanının bağımsızlığına adadı.