Kitap Önerisi: Kırmızı Pazartesi

İşleneceği herkes tarafından bilinen bir cinayetin hikayesi: Kırmızı Pazartesi

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel Garcia Marquez'in en bilinen romanlarından olan Kırmızı Pazartesi, işleneceği herkes tarafından bilinen ancak kimsenin önlemek için bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsünü anlatıyor. Romanın kahramanı olan Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha ilk satırdan bizlere sunuluyor ancak bu bilgi kitabı bir solukta, merakla okumaya asla engel olmuyor. Kırmızı Pazartesi sadece bir cinayetin öyküsü değil, aynı zamanda bir halkın ortak davranış biçimini ele alan, toplumsal ruh çözümü yapan psikolojik bir roman.


Kitabın konusu Gabriel Garcia Marquez’in büyüdüğü kasabada işlenen gerçek bir namus cinayetine dayanıyor ancak kitaba yalnızca bir namus cinayeti gözüyle bakmanın eksik kalacağını düşünüyorum. Kitap bundan çok daha fazlasını anlatıyor. Roman arka planında toplumun nasıl bir düşünce yapısı ile hareket ettiğini, halkın cinayetin farkında olduğu halde nasıl hiçbir şey yapmadığını bizlere gösteriyor. Üstelik çoğu insan Santiago Nasar'ı sevmediğinden, ölmesini istediğinden dolayı saklamıyor bu bilgiyi. Saklıyorlar çünkü bazıları inanmıyor, bazıları nasıl olsa başka birisi söyler ben karışmayayım diyor. Sonuç olarak cinayetin işlendiği gün olan o kırmızı pazartesi sabahı tüm kasaba Santiago Nasar'ı görüyor ancak cinayete seyirci kalıyor.

Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını anlatmakla kalmıyor, halkın ortak davranış biçimlerini eleştiriyor ve toplumsal ruh çözümlemesinin bir portresini çiziyor. Bir solukta bitireceğiniz, etkisinden uzun süre çıkamayacağınız bu roman tekrar tekrar okunması gereken yapıtlar arasında.