Mark Lanegan

Rock piyasasının değerli sanatçısı.


Mark Lanegan, 1964 yılında Amerika'da dünyaya gelmiştir. Boşanmış bir ailenin çocuğudur ve küçükken annesinden şiddet görmüştür. 12 yaşında alkol ile başlayan bağımlılık hikayesi 18'inde ağır uyuşturucu kullanımıyla devam eder. Bu sırada da hayatını müziğe adamaya karar verir.

1984 yılında arkadaşlarıyla kurduğu Screaming Trees grubuyla Seattle'da erken dönem grunge esintili şarkılar üretir. Gruba ilk başta baterist olarak alınır fakat sonradan, kendi deyişiyle iğrenç davul çaldığı için vokale geçirilir. Pyschedelic rock ve hard rock melodilerine eşlik eden Mark Lanegan'ın derin vokal tarzı Grunge'ı Grunge yapan elementlerin doğuşu olur.

1990'lardan solo projelere de geçiş yapan Lanegan melankolik sözleriyle kendisine özgü bir fan kitlesine sahip olur. Uyuşturucu, yalnızlık, hayal kırıklıkları içeren şarkılarıyla insanın ruhuna dokunur.

Kendisi özellikle 90'lardan 2000'lere kadar son derece üretkendir. 1990 yılında ilk solo albümünde (Winding Sheets) Lead Belly'nin meşhur Where Did You Sleep Last Night şarkısını Kurt Cobain ile birlikte seslendirirler. Bu albüm aynı zamanda Grunge türünün de en iyi albümlerindendir. Pearl Jam ve Alice In Chains ile de .eşitli projelerde yer alır. 2000-2014 yılları arasında Queens Of The Stone Age'e katılır, onlarla konserler verir.

Kendisi her ne kadar popüler kültürde tanınmasa da (gerek de yok) rock müzik çevresinde bir abi olarak görülür. Rolling Stone'un Mark Lanegan'a özel yazdığı bir yazıya göre Kurt Cobain'in gözünde öyleydi hatta Courtney Love, Mark Lanegan'ın ilk rehabilitasyon parasını ''Kurt senin yaşamanı isterdi'' diyerek ödediği de yazıda geçer.

2017 yılında ilk kitabı I Am the Wolf: Lyrics & Writings yayınlatır. Bu kitapta yazdığı şarkı sözleri ve bunların açıklaması bulunur. Ömrünün sonuna, 2022 yılına kadar aktif bir şekilde birkaç eser daha kaleme alır. 2022 yılında, 57 yaşında hayatını kaybeder. Kendisine Iggy Pop, Moby ve Nick Cave dahil olmak üzere çeşitli sanatçılar saygıyla andı. The Guardian'da bir yazar ondan 'Kendi jenerasyonunun en hisli sanatçılarından biri' olarak bahseder. Müzik ve yazarlılıkla doldurduğu yaşamıyla camiada ismini yazdıran Mark Lanegan unutulmayacak.


Görsel Kaynak : Rolling Stone