Popüler Kültür Nedir?

Popüler kültürün ne olduğu hakkında kısa bir değerlendirme.

Popüler kültür, Amerika’da ‘kitle kültürü’ olarak ortaya çıkmış, zamanla popüler kültür adını almıştır. Popüler Kültür kavramını daha iyi anlamak için öncelikle kültürün tanımını yapmak gereklidir. Kültür, aynı toplum içinde, bir arada yaşayan bireylerin ortak dil, din, ahlak, inanç ve değerleri paylaşması, benimsemesi ve bu değerler etrafında birlikte yaşamını sürdürmesi olarak açıklanabilir. Popüler kültür ise bir toplumun inançlarını, değerlerini, geleneklerini dile getiren bir kültür türüdür.

Popüler kültür bu ortak değerleri kitle iletişim araçlarını kullanarak ortaya çıkarmaktadır. En kısa tanımı ile ‘halka ait olan’ anlamına gelen popüler kelimesinden de anlaşılacağı üzere, popüler kültür halk için üretilen, halka hitap eden, halk tarafından tercih edilen anlamını taşımaktadır. Ancak popüler kültür her ne kadar halk kültürü olarak kabul edilse de içerisinde bunun zıddı anlamlar da barındırmaktadır. Frankfurt Okulu düşünürlerine göre popüler kültür, kültür endüstrisi tarafından pazarlanan ürünlerdir ve filmler, romanlar, gazeteler, reklamlar, müzikler yalnızca daha fazla kitleye hitap etmek, o kitlenin beğenisini alabilmek için üretilmektedirler.

Popüler kültürden hızlı tüketim kültürü olarak da bahsetmek mümkündür. Popüler olan hızla değişiklik göstermektedir. Popüler oyuncular, popüler filmler, popüler markalar devamlı bir değişim halindedir. Popüler kültür ürünlerinin belli bir zaman sonra unutulmaya başladığını, yerine sürekli olarak yeni ürünlerin geldiğini görmek mümkündür. Popüler kültür ürünleri hakkında bir başka düşünce ise popüler kültür ürünlerinin içinin boş olduğu, yeniden üretim ile sürekli aynı şeylerin tekrarlandığıdır.