Sylvia Plath

Out of the ash I rise with my red hair And I eat men like air.

İntiharlarıyla ve trajik hayatıyla çoğumuzun adını duyduğu, tanıdığı Sylvia Plath 1932 yılında Massachusetts'de doğdu. Babasından hep nefret etti ve 8 yaşında babası öldüğünde ilk şiirini yazdı. Hayatı boyunca manik depresif bozuklukla başa çıkmaya çalıştı. İlk ve tek romanı olan Sırça Fanus'ta da bu hastalığın belirtilerini ve izlerini başka bir kadın üzerinden anlatmıştır.

20 yaşına geldiğinde ise ilk intihar girişiminde bulunur. Bu olaydan sonra okuldan mezun olur ve Cambridge Üniversitesi'nde çalışmaya başlar. Burada, ilerde kocası olacak kişiyle tanışır: Ted Hughes.

Evlilikleri hep çalkantılı olmasına rağmen ilk çocuklarından sonra Ted Hughes; Plath'i başka bir şairle, Assia Wevill ile aldatır.

Tüm bunları öğrenen Sylvia için hayat artık daha zordur. Sonraki birkaç yıl hayatının en kötü yıllarını geçirir ve 11 Şubat 1963 yılında çocuklarına süt ve kurabiye verdikten sonra kafasını fırına sokarak intihar eder. Ve bu sefer başarılı olur.

Trajik noktalardan biri ise Sylvia'nın intiharından yıllar sonra Assia Wevill de intihar eder. Bu intiharların sonucunda ise Ted Hughes uzun bir süre eleştirilere maruz kalır.

Hughes, karısının şiir yazdığından ya da yaşadıklarından bihaberdi. Tüm bunları ölümünden sonra Sylvia'nın günlüğünü bulduğunda öğrenir ve yayınlatır.

Sylvia'nın çırpınışları aslında tüm eserlerindeydi. Ama görmesi gereken kişi bunları görmemişti.