Uğur Böceği

Greta Gerwig'in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Uğur Böceği, Altın Küre En İyi Film ödülünü kazanmıştı.

2017 yılında gösterime giren, Greta Gerwig'in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Uğur Böceği, o yıl Altın Küre En İyi Film ödülünü kazanmıştı. Üniversiteye gitmeye hazırlanan, kendisine "Uğur Böceği" denmesini isteyen Christine McPherson ile annesi Marion Mcpherson'ın karışık ilşkisini izlediğimiz filmde, Uğur Böceği'nin hedeflediği üniversitelerin yanında annesinin "daha gerçekçi" davranarak hem ekonomik olarak uygun olmadıklarını hem de kızının o okulları kazanabileceğini düşünmemesiyle ilgili kavgalarını izleyerek başlıyoruz filme.

Greta Gerwig'in en sevilen yapımlarından biri olan Uğur Böceği'nin akıllara kazınan birçok sahnesi var. Bunlardan biri ise anne ile kızının tartışmalarının birinde annesinin, ailenin ekonomik durumunu hatırlatması üzerine Uğur Böceği'nin "Beni yetiştirmenin size ne kadara patladığını söyle. Ben de para kazandığım zaman seninle bir daha konuşmamak için borcumu ödeyeceğim." demesi. Uğur Böceği'nin annesi, fark etmese de her zaman kızına paralarının olmadığını hatırlatması ve bu yüzden hayal kurmaması, gerçekçi olması gerektiğini söylemesinin Uğur Böceği'ni ne kadar bunalttığını fark ediyoruz.

Filmin etkileyici bir başka sahne ise annesi Uğur Böceği ile kavga ederken annesinin kendi annesine değinmesi. Marion'un annesi, alkolik ve şiddete eğilimli bir anne olduğu için Marion, ona kıyasla kendini çok daha iyi bir anne gibi görüyordu. Uğur Böceği'nin alındığı, gücüne giden söylemlerin aslında onun iyiliği için olduğuna inanıyordu. Uğur Böceği ise annesinin onu ve isteklerini hiçbir zaman umursamadığına emindi.

Filmin sonunda, Uğur Böceği istediği gibi Doğu Yakası'nda bir okul kazandığında annesinin çabalarına rağmen kazandığı okula gitmeye karar verdiğinde annesi Uğur Böceği ile konuşmayı reddeder. Fakat, kızını geçirmeye gitmediği için pişman olur. Uğur Böceği, yurduna geldiğinde annesinin yazdığı ve babasının valizine koyduğu mektupları görür.

Uğur Böceği pekçok açıdan izlemeye değen bir film. Ele aldığı ilişkiler ise oldukça hayatımızdan. Uğur Böceği ile annesinin ilişkileri ne kadar karmaşık ve tartışma dolu olsa da altı sevgi dolu. Bu yüzden, ikisinin filmin sonunda uzlaştığını görmek çok güzeldi.