Visual Kei: Japon Müziğinin Görsel Şovu

Visual Kei (V系) görselliğe dayalı Japon alternatif moda tarzıdır.

Her ne kadar müzikle özdeşleştiyse de ana vatanında daha çok moda stili olarak geçer. Ben daha çok müzikal kısmından özellikle de dinlediğim gruplardan bahsetmek istiyorum.

İlk olarak 1980’ler de Batı’daki Glam Rock etkisiyle Japonya’da ortaya çıkmıştır. X-Japan bu türün atası olarak bilinir. Doksanlarda Malice Mizer’ın kurulmasından 2000’lere kadar Visual Kei için altın çağını bu zaman aralığında yaşadığı söyleyenebilir. Yıllar geçtikçe giyim tarzı olarak daha da gelişerek gotik,cyberpunk, victorian gothic,barok benzeri alt türlerin karışımı haline gelmiştir.

X-Japan

Müzik türü bazında incelendiğinde, bu türe ait şarkıları ilk dinlediğinizde ilk hissedeceğiz şey romantizmle birleşmiş melankoli olabilir. Şahsen X-Japan’in Endless Rain şarkısını ilk duyduğumda benim hissettiğim duygu buydu. Genellikle piyano ve elektro gitarla harmanlaşan vokalin büyüleyiciliği ile bambaşka bir aleme götürüyor. Bu hisli müziğe kısmen zıt olan abartılı ve dışavurumcu giyim stili ile adeta gözleri doyuruyor. Görsellik ve müziğin kısmen hüzünlü etkisiyle fantastik bir evrene davet ediyor dinleyiciyi.

Malice Mizer

Grup isimlerinde ise ilginç bir şekilde Fransızca etkisi görülmektedir. Moi Dix Mois, Versailles, L’Arc-en-Ciel ve daha fazlasının ismi görüldüğü üzere Fransızcadır. Hatta 1991’de kurulan Malice Mizer grubunun Fransızca şarkıları da bulunmaktadır. Aamaçlarının şarkıların yansıtmak istediği dokunaklı, duygulu ambiyansa gönderme yapmak olduğu söylenebilir. Fransızca pek çok kültürde romantizmin dili olarak görülmektedir(Aksini iddia edip Fransızcayı Arapçaya benzetenleri şahsen kınıyorum,kızıyorum!), bu nedenle grupların kendilerini bu dille ifade etmeleri kulağa mantıklı geliyor.

Aynı zamanda da gözle görülür bir şekilde cinsiyetsizlik ön plandadır, erkekler kadın kıyafetleri giyer, makyaj da yaparlar. Kendi içinde normlara karşı çıkmayı, bir nevi punk ruhunu içinde barındırdığı da unutulmamalı. 2010'lu yıllarda görsellik izyeyiciyi şoke etme, ürkütme amaçlı yapılmaya başlamıştır, örnek olarak Dir En Grin kliplerinde vahşet ve şiddet temalarıyla, şoke etme konusunda en önde bayrağı taşımaktadır. Ben şahsen bu türün 90'lar ve 2000'li yılların başındaki tarzlarını daha çok seviyorum. Bu dönemlerin lirik anlatımlı vokalle bezenmiş romantik melodileri favorim oldu.

Visual Kei zamanla kendini tekrarladığı, popülerleştikçe kimi grupların yalnızca bunu ünlenmek için kullandığına dair eleştiriler de almıştır. Buna rağmen Japon müziğine çok etkili bir iz bırakmış ve her ne kadar globalde popüler olamasa da hala sadık dinleyicilerini kaybetmemiştir. Merak edip dinlemek isterseniz eğer favori şarkılarımı aşağıda bulabilirsiniz ^_^