Vivien Maier'i Anlamak

Beyaz perde aracılığıyla eserleri ortaya çıkan bir sanatçı.

Bir belgesel düşünün ki bir keşfedilmemiş bir sanatçıyı dünyaya açsın.

2. El eşya meraklısı bir genç bir gün yıkanmamış filmler bulur. Bu filmleri yıkadığında görür ki fotoğrafların etkileyici bir dili vardır. Bu fotoğrafları çeken kişinin kim olduğunu aramaya başlamakla maceraya atılır.

Bu maceranın sonunda Vivien Maier adında fransız asıllı, yalnızlığına düşkün bir kadına ulaşılır. Vivien Maier hayatını fotoğraf çekmeye adamıştır. Bir yandan evlerde çocuk bakıcılığı yapsa da asıl uğraşı bakıcılık değildir.

Rolleiflex kamerası boynunda hep asılıdır. Çektiği açıların muntazamlığı kameranın boynunda durduğu açıdan da kaynaklıdır.

Hayatına çok fazla insan almayan, sessiz bir insan olarak bilinirmiş. Çektiği fotoğrafları kimseye göstermemiş.

Finding Vivien Maier'de ise tanıdıklar aracılığıyla onun aslında maceracı ve bağımsız kişiliğinin olduğunu öğreniriz. Bu karakteriyle sokak fotoğrafçılığının özgür ruhuna birebir uyum sağladığını anlarız. Tek başına gezmeyi severmiş ve gezerken de gördüğü her yeri çekmiş.

İnsanların sıradan bir bakıcı olarak gördükleri bir kadının gerçekte adeta bir fotoğraf sanatçısı olması, tanıdığı sandığımız bir kişide ne cevherler saklı olabileceğini hatırlatıyor. Vivien Maier'de bu insanlardandı. Her ne kadar geç de olsa bu harika kompozisyonları çeken bir sanatçının hak ettiği değeri elde etmesi insana raylar yerine oturmuş gibi bir duygu aşılıyor.

Kaynak : Finding Vivian Maier

Görsel Kaynak : www.vivienmaier.com