2. Dünya Savaşı dönemi Almanya'sına ışık tutan bir arkadaşlık hikayesi : Çizgili Pijamalı Çocuk

Romanları tüm dünyada 51 farklı dile çevrilen John Boyne'un en bilinen romanı.

John Boyne'un kaleme aldığı Çizgili Pijamalı Çocuk kitabında, 2.Dünya Savaşı'nın yaşandığı dönemde babası bir Nazi subayı olan Bruno ilk başta Almanya'nın Berlin kentinde yaşamaktadır.Daha sonra babasının terfii almasıyla ailesiyle birlikte Out-With adı verilen ve bir Auswitchz Kampı'nın yanında bulunan eve taşınırlar. Bütün arkadaşlarını geride bırakan Bruno, babasının ofisi evde olduğu için sürekli olarak sadece askerlerinin gelip gitmesi nedeniyle kendini oldukça yalnız hisseder.



Bruno'nun ve ablası Gretel 'in eğitim alması için evlerine sürekli öğretmen gelmektedir. Bruno tarihten hiç hoşlanmadığı halde macera kitaplarına oldukça ilgili bir çocuktur. İçindeki merak duygusunun da verdiği cesaret ile yaşadıkları bölgede keşif yapmak ister. Aslında daha önceden evinin camından görüp fark ettiği ancak ne olduğuna dair onu tatmin edecek bir cevap alamadığı o kampa yakınlaşma fırsatı elde eder. Çitlerin önündeyken kendine yaşça yakın gördüğü Shumel isimli çocuğun yanına yaklaşır ve onunla tanışır. Kampa getirilirken annesi ve kardeşinden ayrılmak zorunda kalan Shmuel ilk başta oldukça zayıf ve mutsuz gözükmektedir. Bunlara ek olarak babasını kampı içinde kaybetmiştir. Bruno ile arkadaş olduktan sonra onunla ettiği sohbetler ve bazen Bruno'nun ona yemek kaçırması gibi etkenler sonucunda arkadaşlıkları Shmuel'i oldukça mutlu edip olumlu etkilemiştir. Beraber oldukça keyifli vakit geçirmiş ve çok yakın arkadaş olmuşlardır. Bu esnada Bruno'nun annesi bu kadar askerin olduğu bir ortamda çocuk yetiştirmenin çok zor olduğunu savunarak Berlin'e geri dönmek istediği için eşiyle uzun ve şiddetli bir tartışma yaşar. Bu tartışmanın sonucunda Bruno'nun babası zorla da olsa taşınmayı kabul eder ancak bu taşınma planından bir gün önce Bruno çitlere gittiğinde Shmuel'i oldukça üzgün bir halde görür. Çünkü Shmuel'in babası çalışmaya götürülmüş ancak geriye dönmemiştir. Bu nedenle Bruno, arkadaşına babasını bulmak için yardımcı olmak adına kamptaki insanların giydiği çizgili pijamalardan bir tane giyip çitlerin iç tarafına geçer. Uzun uğraşlar sonucu Shmuel'in babasını bulamazlar ve Bruno eve dönmek isterken askerler onları yürüyüşe gideceklerini söyleyerek yollarından çevirir. Yürüyüşün ne anlama geldiğini bilmeyen Bruno'dan o günden sonra haber alınamaz ve bir daha evine geri dönemez.


-Ek olarak belirtmek gerekirse, kitap 2008 yılında filme uyarlanıp seyircilere sunulmuştur.


Görsel: https://www.dr.com.tr/Kitap/Cizgili-Pijamali-Cocuk/John-Boyne/Cocuk-ve-Genclik/Genclik-10-Yas/Roman-Oyku/urunno=0000000240127