E-Ticaret Platformlarında Siber Güvenliğin Önemi

E-ticaret ile ilgilenen firmaların ve bireylerin mutlaka bilmesi gereken siber güvenlik kuralları ve e-ticarette siber güvenliğin önemi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ticarette teknolojiye uyum sağlayarak gelişmeye başladı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerin daha güvenilir olması amacıyla siber güvenlik alanında da büyük atılımlar gerçekleşti. E-ticarette siber güvenliğin önemi nedir? E-ticarette güvenliği nasıl sağlamalıyız? Bugün bu soruların cevabını vereceğim.

E-ticarette siber güvenliğin önemi

Son yıllarda e-ticaretin gelişmesiyle birlikte insanların alışveriş alışkanlıkları değişim gösterdi. Pandemi koşulları da internetten alışveriş yapan kullanıcıların sayısının artmasını sağladı. İnsanların elektronik ticarete hızla ayak uydurmaları ticari faaliyet gösteren birçok şirketin çalışma şeklinde ve yatırım stratejisinde köklü değişikliklere neden oldu. Çok sayıda şirket satışlarını elektronik ortama taşıyarak sanal dünyada yer edinme çabasında.

İnternet alışverişi hayatımızı olumlu etkilediği gibi bazı problemleri de beraberinde getirebiliyor. Bu problemlerin başında internet alışverişi esnasında kişisel bilgilerin, kredi kartı bilgilerinin siber saldırılar sonucu ele geçirilmesi geliyor. Siber saldırıları engellemek amacıyla birçok e-ticaret şirketi kendi önlemlerini almaya başladı. Sadece siber güvenlik danışmanlığı yapan firmaların sayısı da artış gösterdi. Ancak yeterli seviyede güvenlik alındığını söylemek çok zor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ne yazık ki siber saldırıların sayısında da artış var. E-ticaret sektöründe varlık gösteren firmaların müşterilerinin kişişsel verilerini üst düzey siber güvenlik çalışmalarıyla korumaları zorunluluktur. Eğer müşterilerin kişisel verileri, kredi kartı bilgileri çalınırsa KVKK kurulu tarafından yüksek miktarda para cezasına çarptırılmalarına sebebiyet verilecektir.

E-ticarette güvenliği nasıl sağlamalıyız?

İnternetten alışveriş yapmak pandemi koşullarında artış gösterse de siber saldırılar da artış gösterdi. Peki e-ticaret firmaları siber güvenlik açıklarına karşı ne tür önlemler almalı. Alınacak önlemler;

1-Cihazlar ve donanımlar güçlü güvenlik yazılımları ile güncellenmeli

2-Etkili şifre yönetimi yapılmalı

3-Veri tabanı için geliştirilmiş özel güvenlik yazılımları kullanılmalı

4-Sistemlerin ağ yapıları birbirinden ayrı olmalı

5-Yetki kontrolü yapılmalı

6-Çalışanlara siber güvenlik alanında eğitim verilmeli

7-Şifreleme algoritmaları güncel tutulmalı

8-KVKK kurallarına uyulmalı

9-Anti-virüs, firewall, uç nokta çözümleri gibi sistemler kullanılmalı

10-Sİtelerin, uygulamaların düzenli olarak güvenlik ayarları güncellenmeli

Eğer bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz yukarıda bulunan maddelere uymanız yararınıza olacaktır. Mutlaka siber güvenlik ile ilgilenen firmalara (özellikle önemli projeler gerçekleştirmiş firmalara) danışarak yardım almalısınız.

Bugunkü yazımda e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların siber güvenlik alanında nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladım.