Evcil Hayvanınıza Çip Taktırmak için Son Tarih 31 Aralık 2022

Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız ve henüz mikroçip taktırmadıysanız süreçle ilgili sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 26 Şubat 2018 tarihli Resmî Gazete'de bir yönetmelik yayınlayarak evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirmişti. Yönetmeliğe konu olan bu işlem için verilen süre 31 Aralık 2022’de sona eriyor. Bu sürenin aşılması durumunda hayvan sahipleri para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Çip taktırma işlemini henüz gerçekleştirmemiş olan evcil hayvan sahiplerinin işini kolaylaştıracak bazı bilgileri bu yazıda derledim.

Çip Uygulaması Nedir?

Kedi veya köpeğinizin sırtındaki derinin altına iğne ile bir mikroçip yerleştiriliyor. Sağlık açısından hiçbir zararı olmayan bu çip, 15 haneli bir koda sahip. Hayvanınızın bilgileri ile eşleştirilen kod, işlemi yapan veteriner tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildiriliyor. Böylece kediniz veya köpeğinizin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET)’ne kaydı yapılmış oluyor. Bu işlemi il/ilçe tarım müdürlüklerinde veya veterinerlik kliniklerinde yaptırmak mümkün.

Görsel: Mikroçip okuyucu (Sternrenette via Wikimedia Commons)

Mikroçipte Hangi Bilgiler Kayıt Altına Alınıyor?

Yerleştirilen çipte evcil hayvanın ismi, ırkı, rengi ve pasaport numarasının yanı sıra hayvan sahibinin ismi, ikamet adresi ve iletişim bilgileri yer alıyor. Çipin muhafaza ettiği bilgiler arasında hayvanın sağlık kaydı da bulunuyor. Diğer bir deyişle, kedi veya köpeğinizin aşıları, varsa hastalıkları ve gördüğü tedaviler bu çip sayesinde kayıt altına alınmış olacak.

Çip Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

Öncelikle hayvan dostlarımızın bir pasaportu olacak. Bu, ev hayvanlarımızın yurt içi ve yurt dışı seyahatleri için gerekli bir belge. Bir diğer faydası, kaybolan evcil hayvanımızı bulup da veterinere götüren kişi, çipi okutarak bize kolaylıkla ulaşabilecek. Ancak şunun farkında olmakta fayda var: Mevzu bahis çip, aktif olarak bilgi göndermediği için kaybolan hayvanınızın konum takibi yapılamayacaktır. Ayrıca, kaybolan hayvanımızın güncel sağlık kaydına ülkenin her yerinden erişilebileceği için, veterinere götürülmesi durumunda gerekli aşı ve tedavi prosedürü kesintiye uğramadan devam edebilecek.

Bu uygulamanın genel bir faydasının da hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, sokağa terk edilen hayvanların tespit edilmesi durumunda sahiplerine idari para cezası uygulanacağı için, yönetmeliğin bu tür olaylar karşısında caydırıcı bir rol oynayacağı öngörülüyor.

Peki 31 Aralık 2022’den Sonra Süreç Nasıl İşleyecek?

Diyelim ki 2023’te bir kedi sahiplenmek istediniz. İlk olarak bu kedinin bir sahibi olup olmadığını veterinere götürerek kontrol etmeniz gerekiyor. Ayrıca sahiplendiğiniz kediyi 60 gün içerisinde PETVET’e kaydetme zorunluluğunuz var. Başka bir senaryoda, sahibi olduğunuz kediniz yavruladı diyelim. Bu yavrunun da sisteme ilk 90 gün içerisinde kaydolmasını sağlamakla yükümlüsünüz. 

Kaynaklar

“Evcil Hayvanı Olanlar Dikkat! Çip için Son Tarih...” Cumhuriyet, 16 Oct. 2022, https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/evcil-hayvani-olanlar-dikkat-cip-icin-son-tarih-1992786.

“Tarım ve Orman Bakanlığı 393 bin 771 Evcil Hayvanı Kayıt Altına Aldı.” T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, https://www.tarimorman.gov.tr/Haber/5471/Tarim-Ve-Orman-Bakanligi-393-Bin-771-Evcil-Hayvani-Kayit-Altina-Aldi