Gerilla Pazarlama

"Hiç beklemediğiniz bir anda karşılaştığınız bir reklam tüm gün zihninizi meşgul etti mi? İşte bu, gerilla pazarlamanın gücü!"

Gerilla pazarlama, alışılmış kalıpların dışına çıkan, beklenmedik yer ve zamanlarda yapılan pazarlama kampanyalarına verilen isimdir. Ayrıca, 1984 yılında Jay Conrad Levinson’un yazdığı bir pazarlama kitabının da adıdır. Bu terim, zamanla kitabında anlatılan geleneksel olmayan pazarlama ve promosyon kampanyalarını tanımlamak için genel bir kavram haline gelmiştir.

1980’lerde ortaya çıkan bu kavramın hikayesini Levinson şöyle anlatır:

"1980'lerin ortalarında, sınırlı bütçeye sahip olanlar için bir pazarlama kitabı bulunmuyordu. Üniversitede ders verdiğim sırada öğrencilerim bana bu konuda soru sordular. Onlara kaynak bulacağımı söyledim; kütüphanelere baktım ama hiçbir şey bulamadım. Diğer üniversite ve kütüphanelere göz attım, yine de sonuç yoktu. Sözümü tutmak için kolları sıvadım ve kısıtlı bütçeli işletmeler için neler yapılabileceğine dair 527 maddelik bir liste hazırladım. Böylece gerilla pazarlamanın temelleri atılmış oldu."


Gerilla pazarlamanın temel amacı, geleneksel pazarlamayla benzer: satışları artırmak ve daha fazla kâr elde etmek. Ancak gerilla pazarlama, geleneksel yöntemlerden farklı araçlarla bu hedefe ulaşmayı amaçlar. Fark asıl olarak amaçta değil, araçlardadır.

Para yerine zaman, enerji ve yaratıcılıkla şekillenen bu pazarlama türü, kulaktan kulağa yayılma, tele pazarlama, tişörtler, mektuplar ve broşürler gibi çeşitli pazarlama yöntemlerinin bir kombinasyonunu içerir. Böylece rakiplerin zayıf noktalarına ufak ama etkili "saldırılar" düzenleyerek, onları yıpratmayı amaçlar.