Gotik Edebiyatın 5 Ünlü Eseri

Şatolar, yarasalar, hayaletler ve niceleri ile gotik edebiyatın ruhunuzu besleyecek beş eseri.

Gotik edebiyat dendiğinde aklımıza Viktorya dönemi evler, kaleler, yarasalar ve daha niceleri aklımıza geliyor. Kökleri 1760'lara dayanan ve karanlık duygulara tercüman olan bu edebiyatın en ünlü 5 eseri neler?

Dracula - Bram Stoker (1897)

Hukuk mübaşiri olan Jonathan Harker, Transilvanya'ya yaptığı bir gezinin ardından hem kendisini hem de çevresindekileri Dracula'nın pençesinde bulacaktır.

Vampir mitini edebiyatta ünlü hale getiren eser, gotik atmosferi ve hem günce hem de mektup şeklindeki yazımıyla okuyucuyu kendine çekiyor.

Frankenstein - Mary Shelley (1818)

Genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikayesini işliyor.

Gotik edebiyat ile bilim kurguyu iç içe işleyen eser kültlerden biri.

Otranto Şatosu - Horace Walpole (1764)

Acımasız bir lord olan Otranto Prensi Manferd, iki güçlü krallığı birleştirmek için oğlu Conrad ile prenses Isabella'yı evlendirmeye karar verir. Düğün seramonisi başlar ancak planlanan bu evlilik korkunç bir olayı da peşinde getirir.

Edebiyatın ilk gotik romanı özelliğine sahip eser, türün temel yapıtaşlarını oluşturmuştur.

Usher Evi'nin Çöküşü - Edgar Allan Poe (1839)

Kimliği belirsiz bir anlatıcının uzun yıllardır görmediği çocukluk arkadaşı Roderick Usher'ın evine gitmesiyle eser başlar. Anlatıcı arkadaşından hastalıktan şikayet eden ve yardım isteyen bir mektup almıştır, gittiğinde ise umduğu gibi olmayacaktır.

Uğultulu Tepeler - Emily Bronte (1847)

Batı Yorkshire bataklıklarında yaşayan iki toprak sahibi soylu aileyi, Earnshaw'ları ve Linton'ları ve Earnshaw'ların evlatlık oğlu Heathcliff ile olan çalkantılı ilişkilerini konu alır. Emily Bronte'nin "Ellis Bell" takma adıyla yayımlanan tek romanıdır.