Hitler'in Saati Tartışmalı Satışta 1,1 Milyon Dolara Satıldı

Nazi lideri Adolf Hitler'e ait olduğu söylenen bir saat, ABD'de bir müzayedede 1,1 milyon dolara (900.000 £) satıldı.

İsimsiz teklif veren birine satılan Huber saatinin üzerine AH harfleri kazınmış olduğu görülüyor.

Yahudi liderler, Maryland'deki Alexander Historical Auctions'daki satış öncesinde müzayedeyi kınadılar.

Ancak geçmişte Nazi hatıralarını satan müzayede evi, Alman medyasına amacının tarihi korumak olduğunu söyledi.

Adolf Hitler, 1933 ve 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'na önderlik etti ve altı milyonu Yahudi olduğu için öldürülen 11 milyon kadar insanın sistematik olarak katledilmesini yönetti.

Saatin ürün kataloğu, saatin muhtemelen faşist lidere Almanya Şansölyesi olduğu 1933 yılında doğum günü hediyesi olarak verildiğini söylüyor.

Müzayede evi tarafından yapılan bir değerlendirmede, Mayıs 1945'te Hitler'in dağ sığınağı olan Berghof'a 30 kadar Fransız askerinin baskın yaptığı sırada saatin hatıra olarak alındığı yazıyor.

Daha sonra saatin yeniden satıldığı ve şimdiye kadar birkaç nesil boyunca aktarıldığı düşünülüyor.

Müzayedede yer alan diğer makaleler arasında Hitler'in karısı Eva Braun'a ait bir elbise, Nazi yetkililerinin imzalı resimleri ve Almanca olan "Jude" kelimesiyle basılmış sarı bir Davut Yıldızı kumaşı vardı. Soykırım sırasında Naziler, Yahudi halkını izole etmek ve taciz etmek amacıyla sarı tanımlayıcıları kol bandı veya rozet olarak takmaya zorlamıştı.

34 Yahudi lider tarafından imzalanan bir açık mektup, satışı "iğrenç" olarak nitelendirdi ve Nazi eşyalarının müzayededen çekilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Yahudi Derneği başkanı Haham Menachem Margolin, işlemin "Nazi partisinin neyi temsil ettiğini idealize edenlere yardım sağladığını" söyledi.

Satış öncesi Alman basınına konuşan Alexander Historical Auctions, amacının tarihi korumak olduğunu, satılan ürünlerin çoğunun özel koleksiyonlarda tutulduğunu veya Holokost müzelerine bağışlandığını söyledi.


Kıdemli Başkan Yardımcısı Mindy Greenstein Deutsche Welle'ye verdiği demeçte, "İyi ya da kötü tarih korunmalıdır." dedi. "Tarihi yok ederseniz, bunun gerçekleştiğine dair hiçbir kanıt kalmaz."


Müzayede evi tarafından sağlanan belgeler, Hitler'in saati gerçekten taktığına dair kanıt bulunmadığını belirtiyor. Ancak bağımsız bir uzman tarafından yapılan bir değerlendirme, bunun "büyük olasılıkla" kendisine ait olduğu sonucuna vardı.

Deutsche Welle, saatin 1 milyon doları geçmesine rağmen satışın müzayede evinin 2 milyon ila 4 milyon dolarlık tahmininin altında kaldığını bildirdi.


KAYNAK: BBC