Hollywood Sineması Nedir?

Hollywood Sineması Nedir?

Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan sinema sektörüdür. Fransız Lumiere kardeşler modern sinemanın kurucu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

Hollywood sinema sektörünün Kaliforniya eyaletinde şekillenmesinin temel nedeni nedir ?

Thomas Edison patent haklarını elinde bulunduruyordu. Bu nedenle New York bölgesinde Edison'un avukatlarına ödeme yapmadan film çekmek mümkün değildi. Thomas Edison'un elinde bulundurduğu birçok sinema patent hakkının ihlali ve avukatların takibinden kaçmak için gerektiğinde kaçabilecekleri Meksika sınırlarındaki bölgeye yerleşip film çekimlerinin burada yoğunlaşarak şimdiki devasa Hollywood endüstrisini oluşturmuşlar.

Dört Ana Dönemi:

Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır. Bunlar;

Sessiz Film Dönemi,

Klasik Hollywood Sineması, Yeni Hollywood ve

Çağdaş dönemdir.

Sinemanın İlkleri:

İlk Bilim Kurgu Filmi: Ay'a Seyahat filmiymiş. Film 1902 yılında çekilmiş Fransız yapımı bir filmmiş.

İlk 3D Film: The Power of Love filmi ilk 3D film olarak biliniyor. Film 1922 yılında çekilmiş.

İlk Sinema Filmi: Roundhay Garden Scene filmidir. Film 1888 yılında çekilmiş. Guinness Rekorlar kitabına göre çekilen en eski filmdir.

İlk Animasyon Filmi: 1908 yılında çıkan Fantasmagorie filmidir.

İlk Korku Filmi: 1896 yılında çekilen drakula temalı Şeytanın Kalesi filmidir.

İlk Renkli Film: Annabelle Serpentine Dance filmidir. 1985 yılında çekilmiştir. Ancak film renkli çekilmemiştir film daha sonradan renklendirilmiştir.