İki Aşık Ruh: Orpheus ve Eurydice

Konumuz yine aşk... Bu kez de birbirini çok seven fakat birbirini kaybeden iki ruh: Orpheus ve Eurydice'nin muhteşem hikayesi.

Saniyeler içinde aşkı Eurydice’i kaybedeceğini bilseydi Orpheus, dönüp de bakar mıydı arkasına? Ya da şüphe içinde kıvranıp, yenik düşer miydi merakına? Ne evet ne hayır diyebilir ne de bu sorunun cevabını öğrenebiliriz aslında çünkü yitip gitmiştir iki aşık da en sonunda, geride kalan birkaç anısıyla… Çaldığı lir ile mest edip, dinleyen herkesi kendisine hayran bırakan zamanının efsanevi ve ünlü ozanı Orpheus… Şimdi gelin daha detaylı inceleyelim bu mitolojik kahramanımızı ve başından geçen talihsiz sonlu aşk hikayesini.

Yunan mitolojisinde efsaneleşmiş bir karakter olan Orpheus, öyle huzur verici şekilde çalarmış ki lirini, onu duyan herkes mest olur ve sadece ona kulak verirmiş. Orpheus'un babasının Apollo ve annesinin de sesi güzel mi güzel bir ilham perisi olan Calliope olduğu söylenirmiş. Bir lir ne kadar güzel çalınabilir ki diye sorabiliriz kendimize ve şöyle söyleyeyim ki yer altının korkutucu bekçisi olan 3 başlı köpeği Kerberos bile Orpheus’un çaldığı liri duyar duymaz, sessiz bir şekilde uzanıp, izin vermiştir Orpheus’un geçmesine. Peki nereyi geçmesine? Şimdi sevgilisi Eurydice ile olan kısmına bakalım hikayemizin ve görelim nereyi geçmeye çalışmış aşık ozanımız Orpheus.

Çok utangaç bir nimf yani peri olan Eurydice'yi çaldığı lir ve söylediği hoş sözler ile aşık etmiştir Orpheus kendisine, ki o da karşı koyamamıştır Eurydice’nin duru güzelliğine. Aşka düşen bu ikilimiz, bir süre sonra karar vermişler evlenmeye. Sakin ve huzur dolu bir günde evlenmek için gitmişler yemyeşil bir vadiye. Orpheus heyecanla beklerken onu, yürürken birdenbire yere düşüvermiştir Eurydice.Orpheus koşarak yanına gelince sevdiğinin bir yılan tarafından ısırılıp, oracıkta öldüğünü görmüştür. Bunun üzüntüsünden kahrolan Orpheus, çareyi yer altı dünyasına gitmekte bulmuştur.

Lirini de alarak gitmiştir yer altı dünyasına. İşte tam burada Kerberos’u sakinleştirip tanrıların huzuruna çıkmak için çalmış o sakinleştirici lirini. Ücret ödemeden ölüm nehri olan Stiks'i bile geçmesine izin vermiş Kharoon, duyduğu inanılmaz lir sesiyle ve Orpheus tanrıların yanına ulaşmıştır en nihayetinde. Lirini çalarken güzelce, bir yandan da o naif sesiyle şarkı söyleyerek anlatmış sevgilisine olan aşkını tanrılara. Sevgilisine çok erken veda ettiğini söylemiş ve sevgilisini yaşama geri döndürüp döndüremeyeceklerini sormuş Tanrılar'a. Tanrılar da bir şartı kabul ederse bu dileğini yerine getireceklerini söylemiş. Bunu duyan Orpheus, her ne şart olursa olsun kabul edecekmiş: Yer yüzüne dönerken Eurydice arkasından geliyor mu yoksa gelmiyor mu diye asla arkasından bakmamalıymış , eğer olurda bakarsa, Eurydice sonsuza kadar yer altı dünyasına hapsolacakmış ve işte tek şartları buymuş Tanrıların.


Orpheus bu şartı kabul etmiş ve başlamış yürümeye. Başlamış başlamasına da attığı her adımda daha da korkar olmuş çünkü Eurydice’nin onun arkasından gelip gelmediğini anlayamamış. Hemen hemen hiç ses gelmiyormuş ve iyice endişelenmeye başlamış. Sonunda tam yer yüzüne ulaşacak adımı atacakken, emin olmak için dönmüş arkasını ve karanlıkta sevgilisini gördüğü son an o an olmuş. Eurydice çığlıklarla yer altı dünyasına geri dönmüş. Tanrıların tek şartı olan bu şartı yerine getirememiş Orpheus ve veda bile edememiş sevgilisine. Yer altı dünyasına tekrardan gitmeyi çok istemiş fakat bu dileği tanrılar tarafından reddedilmiş.

Gel zaman git zaman sevgilisinin yokluğuna dayanamayan Orpheus başlamış lirini daha fazla çalmaya ve yemin etmiş bir başka kadını sevmemeye. Aşıklar için lir çalıp, şarkılar söylemiş. Öylesine güzel şarkılar söyler, nağmeler tuttururmuş ki Orpheus, bir grup vahşi kadın çok kıskanmış bunu ve bu kıskançlık ile asla bu kadar sevilmeyeceklerini düşünüp öldürmüşler Orpheus’u. Buna karşılık doğa yalnız bırakmamış, Orpheus’un anısına ötmeye başlamış kuşlar bir nevi yer yüzünde onun temsilcisi olmuşlar sabahları bizi huzurla uyandıran ve günümüze renk katan sesleriyle. Son olarak şunu söylemek isterim ki ne zordur birbirini böylesine seven iki ruh bulabilmek ve bu iki ruh böylesine zorken bulabilmişken birbirini, veda etmişlerdir birbirilerine. Ama en sonunda kavuşmuştur ruhları yer altı dünyasında... Bu hikayemiz gösteriyor ki bize her ruh eşi ile var olur ve en nihayetinde buluşur ruhlar eşleriyle bir şekilde…

Kaynakça

 https://www.greeka.com/greece-myths/orpheus-eurydice/

https://www.youtube.com/watch?v=RhaepLsP5eg&list=PLJicmE8fK0EjW2AVwcSc4NvGyJJaw7bzh&index=9&ab_channel=TED-Ed