Isaac Newton’un borsa macerası 

Bir dahinin borsa macerası

Isaac Newton hayatı başarılarla dolu bir bilim insanı ve elittir. Ancak çoğu kişinin bilmediği bir borsa macerası da vardır.  

Ocak 1711’de kurulan Güney Deniz Şirketi 1719 yılında büyük bir artışa başlamıştı. Bunun temel sebebi şirketin yaptığı işler sayesinde çok büyük kârlar elde edeceği beklentisiydi. İşte Isaac Newton bu artışın başında büyük bir alım yapıyor.

Daha sonra hisse senedi güçlü bir yükseliş yapınca iyi bir kâr ile ayrılıyor. Lakin hissenin fiyatı düşmek bir yana fırladıkça fırlıyor arttıkça artıyor. Bunu gören Newton artık bilinçli karar alma aşamasını yitiriyor ve elindeki tahvilleri vs. satıp bu hisseyi alıyor. Hissenin fiyatı arttıkça Newton alım yapmaya devam ediyor.

Ancak bir hisse sonsuza kadar artmaz özellikle bu hisse bir balonsa. Hissenin balon olma sebebi artık hissenin çok uzun yıllar sonraki kar oranlarını birkaç yıl içerisinde alacağı beklentisiydi. Ancak beklenildiği gibi olmuyor. Balon patlıyor ve Newton çok yüksek bir miktar para kaybediyor.  

Grafik “Newton & Güney Deniz Şirketi (Yaşanmış Bir Borsa Hikayesi) (bitcointalk.org)”’dan alınmıştır. 

Grafik olayı son derece güzel bir şekilde özetlemektedir. Kısacası bir insan dahi de olsa borsada kaybedebilir, piyasaya yenilebilir ve bir borsa balonunun kurbanı olabilir. 

Kaynakça: 

Isaac Newton and the perils of the financial South Sea: Physics Today: Vol 73, No 7 (scitation.org) 

Newton & Güney Deniz Şirketi (Yaşanmış Bir Borsa Hikayesi) (bitcointalk.org)