Kahraman mı Değil mi?

Son üç yılda okuduğum en ilginç kitap ve incelemesi: Alıklar Birliği

Tüm zamanların en sevdiğim edebi metnini seçemem ama son üç yıl içerisinden bir tanesini seçebilirim: Alıklar Birliği. John Kennedy Toole'un 1981 Pulitzer ödülünü kazandığı bu roman, 1980'lerde Amerika'daki göçmen insanları mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Yaşadıkları muhitten konuştukları aksana kadar hiçbir detayı atlamamış. Kitabı önce Türkçe okumama rağmen çeviride herhangi bir eksiklik hissetmedim. Baş karakter Ignatius'ın kelime dağarcığına ve kelime seçimine hakimdim. New Orleans halkının aksanını hissedebiliyorsunuz okurken. Ayrıca bütün karakterler çok iyi yazılmış ve her biri benzersiz, örneğin Ignatius'ın annesi evhamlı ve panik halinde bir anne tiplemesinde olsa bile kendine has bir karakter.


Ignatius J. Reilly romanın ana karakteri. Onun klasik bir protagonist olduğunu söyleyemem çünkü protagonist olmanın ilkelerini pek karşılamıyor. Ancak bir romanda okuduğum en eşsiz ve aynı zamanda en sinir bozucu karakteri. Yazarın o dönemin insanlarının ikiyüzlülüğünü anlatmak için bütün zıtlıkları bünyesinde toplamış J. Reilly. Hastalık hastası ama aynı zamanda dünyanın en pis insanı olmaya aday. Başarılı ve zengin olmak istiyor ama bunun için çabalamak istemiyor. Bütün iğrençliğine, ikiyüzlülüğüne ve yüzsüzlüğüne rağmen kitabın sonuna kadar hikâyesini okutturuyor. Klasik hikâye şemasında ilerlemiyor roman ancak okuyucuya farklı ve tatmin edici bir perspektif sunduğunu söyleyebilirim.


P.S: Yazar maalesef kitabının yayınlandığını göremeden intihar ediyor ve annesi bu kitabın yayınlanmasını sağlıyor. Yayınlandıktan sonra çok satanlar listesine girmeye ve Pulitzer ödülünü almaya hak kazanıyor.