Kendine Ait Bir Hayat

Yaşamından nasıl daha fazla tatmin olacağını günlükleri üzerinden araştıran yazarın içsel yolculuğu

Neleri sevdiğini, günlük hayatta onu nelerin mutlu ettiğini günlük tutarak araştırmaya koyulan yazarın kendi üzerinde yaptığı yedi yıllık araştırması sonucu ortaya çıkan bir kitap.

Psikoloji eğitimi alan ve yaşamını buna bağlı olarak sürdüren yazar, bireysel mutluluğunun nelere bağlı olduğunu incelemeye koyuluyor, hayatından nasıl daha fazla tatmin olabileceğini sorgulayarak günlük tutarak notlar almaya başlıyor ve notları üzerinden değerlendirmeler yapıyor... Bir nevi içsel yolculuğa çıkıyor. Rasyonel bir yerden değil, duygularının onda bıraktığı izleri takip ediyor.

"Aklımdan değil hislerimden öğrenmeye çalıştım. Ama algımı incelemeye, deneyimlerimi gözden geçirmeye başladığım andan itibaren, farklı algılama şekilleri olduğunu ve bu farklı şekillerin beni farklı hakikatlere ulaştırdığını fark ettim.Hayatı kafamdaki farkındalık merkeziyle, at gözlüklerinden görmek anlamına gelen dar bir odak vardı, bir de bütün bedenimle bilmek anlamına gelen, gördüğüm şeyleri hayli değiştiren geniş bir odak vardı. Dar odağın aklın yolu olduğunu keşfettim." (Milner,2015, s.15).

Bizi mutlu eden şeylerin listesinin zaman içinde küçük detaylar üzerinden değiştiğini düşünüyorum. Günlük yaşantımızda neleri sevdiğimiz elbette yol gösterici olabilir, ancak mutluluğunun kaynaklarını sabitleme çabasının mutluluğun tabiatına aykırı olduğunu düşünüyorum. Biz değiştikçe algımız da değişiyor, duyguları yaşama halimiz de... Yazarın bahsettiği dar odak, bir şeyleri sabitleme mantığıyla hareket eden odak. Tüm bedeninle yaşama katılmak ve hissetmek, daha canlı ve geniş bir yerden bütünü görebilmek demek.

Öğrendiği tüm kalıpları sorgularken yazar, son derece içten ve doğal bir halde aktarıyor düşüncelerini...Bir şeyleri kalıplara sığdırmaya çalışan tarafımıza çarpıyor yer yer ve bakış açısının genişlemesine izin veriyor. Kendi olabilmesine izin verme,kendini görme, ona ait olmayanları bırakma yolculuğu...

Kitap mutluluk üzerine herhangi bir formül sunmuyor. Yer yer ortak deneyimleri ve duyguları yaşadığınızı hissedeceğiniz bölümlerden oluşuyor. Okurken bu cümle çok fazla ben dediğim oldu. Bir kitabı okurken, birileriyle paylaşım içindeyken, hissettiğin şeylerin başkaları tarafından da yaşanması, yalnız olmadığını hissetmek, bana iyi gelen bir şey oldu hep. Yazarın duygu ve düşüncelerini, beklentilerini, korku ve kaygılarını gözlemleyerek kaleme aldığı bu kitap insana ayna tutan, bolca düşündüren bir akışa sahip.

Sorgulama cesaretiyle defalarca okunası bir rehber.


Sevgiler