Kendinle Savaşma Sanatı

Kendinle Savaşma Sanatı adlı kitap ile ilgili kısa bir yazı

Merhabalar, sizlere en son okuduğuım kitaptan biraz bahsetmek isterim.

Ichıro Kıshımı ve Fumıtake Koga'nın yazdığı 'Kendinle Savaşma Sanatı' adlı kitap, Platon'un diyalog tekniği gibi anlatmak istediğini diyaloglar biçiminde anlatmaktadır. Kitaptaki diyaloglar bir filozof ve umutsuz bir genç arasında geçmektedir. Kitap özgüven eksikliği, üstünlük arayışı, aşağılık kompleksi, özgürlük ve mutluluğun ne olduğunu, bunlara nasıl ulaşılabileceği konularına farklı bakış açısından değinmiştir. Bu yüzden kitabı ilgi çekici buldum ve severek okudum.

Kitaptaki metinler Adler (Alfred Adler) psikolojisini ele alarak ilerlemektedir. Adler psikolojisi ise toplumcu psikolojidir. Bireyin topluma bir şekilde faydalı olduğunu, bireyin toplum ile bağı olduğunu savunur. Kitapta ayrıca 'erekbilim' yani bir olgunun nedeninden öte amacına odaklanılmasına da değinilmiştir.

Benim kitaptaki çıkarımların aşağıda maddeler halinde yazmaktadır:

  • Duyguların geçmişle bağlantılı değildir. Olduğun anda duygularını kontrol etmek senin elindedir. Öfkeli olmayı da mutlu olmayı da sen hedeflersin ve sen hangi duygu durumunda olmayı hedefliyorsan o duyguyu yaşarsın.
  • Olmak istediğin kişiyle ilgili ufak adımlar at!
  • Olumlayıcı teslimiyet ile kendinde değiştiremediğin, kabul et, değiştirebileceğin için ise cesaret et!
  • Energia ile yolunu bil ve hedefe ulaşma yolcuğunda dans etmenin tadını çıkarır gibi hedefe giden adımlarının da tadını çıkar.
  • Sen topluma faydalısın, topluma aitsin. Topluma aidiyetini hisset çünkü dünyaya aidiyatını hissetmeyi başarmak için buradasın!

Artık geri kalan kısmı sizlere kalmış. İyi okumalar dilerim :)