Küreselleşme Nedir?

Kısaca küreselleşme nedir? Küreselleşmenin artıları ve eksileri nelerdir?

Küreselleşme insanların, ürünlerin, hizmetlerin, bilgilerin ve paranın sınırlar içinde serbest olarak dolaşabilmesidir. Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği, ve NATO, vs. küresel örgütler olarak adlandırılır. Küreselleşmeyi daha iyi anlamak açısından Avrupa Birliği örneğini biraz inceleyelim. Avrupa Birliği Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs(Güney), Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan olarak 27 üye ülke bulunmaktadır. İngiltere 2016 yılınya yapılan referandumla Avrupa Birliği'nden çıkmıştır. Bu 27 ülkenin bir kısmı ortak para birimi olarak Euro kullanmaktadır ve bu ülkelerin vatandaşları serbestçe üye ülkeleri barındıran sınırlar içinde gezebilmektedir.



Küreselleşmenin faydalarından bahsetmek gerekirse, en başta insanların ürünlere ve hizmetlere ulaşımını kolaylaştırır. Ayrıca ihracat ve ithalatla, alımı ve satımı yapılan ürünler pazarda yani bir ülkede rekabeti arttırdığı için fiyat olarak daha ucuz bir pazar oluşturur. Ülkelerin ekonomik yapısına faydası ise vergi gibi ticaret engellerini kaldırarak daha kolay bir ticaret sağlamaktır.


Küreselleşmeyle beraber insanlar ortak hareketlere ve zevklere sahip olmaya başladılar. Örnek olarak, özellikle son zamanlarda daha da çok büyüyen K-Pop akımı dünya üzerinde insanları en çok etkileyen ve biraraya getiren akımlardan biridir. K-pop akımıyla, insanlarlar Korece öğrenmeye çalışmaya ve dans kareografilerini taklit etmeye başladılar ve giyim tarzlarında değişikliğe gittiler. Bu faktörler göz önüne alındığında insanları çok fazla etkileyen küresel faktörler o ülkelerin sosyal yapılarına etki edebilir. Bu durum da bazı insanlar için negatif olarak algılanabilir.