Merhaba Wasteland: Fallout Dizisi İncelemesi
Ne anlatıyor bu Fallout?
Hayranlarının hatta sadece onların değil ilk kez bu evrene dâhil olacak insanların da merakla beklediği Fallout dizisi nihayet bizlerle buluştu. Çıktığı günden bu yana ses getiren ve gündeme oturmuş olan Fallout dizisine hadi gelin bir göz atalım.
Oyunların hepsini oynayıp bitirmemiş olsam dahi seriye ve evrene olan merakımla beraber az biraz hâkim oluşumdan, kıyamet sonrası bilim-kurgu türünün en sevdiğim türlerin başında gelmesinden dolayı sabırsızlıkla beklediğim "acaba nasıl olacak, acaba nasıl işleyecek" sorularıyla beni yiyip bitiren Fallout dizisi nihayet çıktı. Spoilersız bir şekilde sizlere diziyi aktarmak istiyorum.
Diziye başlamadan önce diziyi yabancılık çekmeyeceğiniz bir şekilde izlemeniz için Fallout Evrenine dair olan yazımı okumanızı tavsiye ederim. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz: Fallout Dizisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Hikâye
Kronolojik olarak son oyundan 9 sene sonrasını konu alan dizi aslında ne kadar ilhamlar ve esinlenmeler olsa dahi kendine has bir hikâyesi var. Oyunlardan ilham alınarak, bazı şeylere sadık kalınırken bazı şeylere de ufak dokunuşlar yapılarak ancak her şeyden önemlisi "Wasteland" yani çorak arazileri çok güzel aktararak bizlere ortalama bir hikâye sunmuşlar. Sığınak "Vault" 33'te başlayan dizide kısa bir süre sonra dost sığınak 32 ile yapılan sığınak sakini "Dweller" takası sonucu yaşanan bir olay doğrultusunda başrollerimizden birisi Lucy'nin Wasteland'e atılmasıyla beraber serüven tam anlamıyla başlıyor.
Lucy'nin Sığınak 33'ten ayrıldığı an.
Karakterler ve Oluşumlar
Dizinin karakterleri bulundukları ortam, savaş öncesi ve sonrası hayatlar, sığınakta dünyaya gelmiş yeryüzünden bir haber olanlarla beraber Wasteland'de dünyaya gelmiş ve oranın tozunu yutmuş hatta savaş öncesi ve sonrasında da bulunmuş olup yaşamlarını sürdüren karakterler olarak geniş bir yelpazaye sahip. Yer yer flashbackler ile bazı karakterlerin arkaplanlarını da gördüğümüz dizide karakterlerin kendi hayat hikâyeleriyle beraber güzel bir şekilde işlendiğini ve evrene dâhil edildiğini söyleyebilirim. Brotherhood of Steel, Enclave, New California Republic gibi önemli oluşumlar evrene has bir şekilde veya yer yer Jonathan Nolan ve diğer isimlerin yorumlarıyla şekillenmiş olarak karşımıza çıkıyor. Bazılarını net bir şekilde görürken bazılarını da ilerleyen sezonlarda göreceğimiz aşikâr.
Brotherhood of Steel oluşumundan bir görüntü.
Mekân ve Dünya
Bu evrende bir çok önemli lokasyon bulunmakta ancak temel olarak ele alırsak sığınaklar ve Wasteland işlenişi oldukça iyi. Evrene oldukça güzel yedirilmiş Filly kasabasından tutun Shady Sands, Super Duper Mart, Red Rocket gibi aşina olduğumuz yerlerden (çok çok minik spoiler) sezon sonunda uzaktan dahi olsa gördüğümüz ve hikâyenin devam edeceği mekan olarak öngörülen New Vegas'ın gözbebeği Lucky 38 Otel & Kumarhane binası gördüğümüz yerlerden. Tabii sadece diğer oyunlardan gördüğümüz bu mekânlar değil birçok unsurla beraber Fallout evreninde olduğumuzu hissettiren bir dünya var.
İlk sezonun sonda gördüğümüz New Vegas
Artılar ve Eksiler
Hikâye kısmında bahsettiğim şekilde evren her ne kadar ilham alınmış olsa da kendi has bir hikâyesi var. Her ne kadar evrenimiz Fallout evreni olsa bile bu hikâye diğer oyunlardan farklı bir evrende geçiyor. Ufak bir araştırma yaptığınızda bunu gözlemlemeniz mümkün. Ancak Jonathan Nolan ve ekibi bu farklılığı çok güzel bir şekilde işlediği için evrene, oyunlara hâkim olan insanların (en azından kendi adıma konuşacak olursam) bu durumdan rahatsız olmayacağını söyleyebilirim.
Gelelim eksilere, çok büyük eksiklikler yok ancak her ne kadar ortada bir savaş olduğu belli olsa da bu savaş neden çıktı, ne oldu da insanlık bu hâle geldi bu biraz üstü kapalı kalmış. Belki de ilerleyen sezonlarda bu ve başka konulara yer vererek bu eksiği kapatacaklardır. Örneğin aşağıdaki görselde evrende oldukça önemli bir yere sahip olan New California Republic'e ait bir bayrağa denk geliyoruz. Konuşmanın başında bahsettiğim yazımda bu oluşuma yer vermemiştim çünkü savaştan tam 112 yıl sonra kuruldu. Dizide sadece bayrağını görüyoruz akıbetinin ne olduğuna dair herhangi bir bilgi yok.
Evrenin en önemli oluşumlarından olan New California Republic (NRC)'nin bayrağına denk geldiğimiz bir sahne.
Oyuncu ve Yapım/Yönetim Ekipleri
Dizinin oyuncuları çeştili yapımlardan aşina olduğumuz isimlerle beraber az bilinen ya da pek bilinmeyen bir oyuncu ekibine sahip. Artıları ve eksileriyle beraber karakterler oldukça güzel yedirilmişler ki bundan zaten bahsetmiştik. Bilim Kurgu denince akla ilk gelen isimlerden olan Christopher Nolan'ın kardeşi Jonathan Nolan, Lisa Joy gibi önemli isimlerle beraber Fallout oyun serisinin haklarını elinde bulunduran Bethesda Game Studios'un yapımcısı ve önde gelenlerinden olan Todd Howard, sinematografi tarafında önemli bir çok yapımda bulunmuş olan Stuart Dryburgh ve nicesinden oluşan bir yapım/yönetim ekibi bulunuyor.
Oyunları oynamış olun ya da olmayın, evrene hâkimiyetiniz olsun ya da olmasın bu sizleri Fallout dizisini izlemekten alıkoymasın. Kıyamet sonrası, kıyamet sonrası bilim-kurgu (apokaliptik ve post apokaliptik temaları) gibi yapımları seven kişiler özellikle bakmalı. Bence kesinlikle şans vermeniz gereken bir yapım. Son zamanlarda oyun sektörü için yapılan dizi ve filmler sık sık karşımıza çıkarken, başarılı örnekleri de bulunurken Fallout'da bu başarılı örneklerden biri olmaya büyük bir aday.
Çorak topraklarda başınıza her şey gelebilir, dikkatli olun. Lucy gibi "Okey-Dokey!" diyerek yolunuza devam etmek sizlere pek de yardımcı olmayabilir. Ona olmadığı gibi :) Herkese iyi seyirler dilerim.