Metin Yazarlığı Nedir?

Metin yazarlığı nedir? Metin yazarı hangi amaçla ve ne tür metinler üretir?

Hedef kitlenin istenen davranışları göstermesi için pazarlama ve tanıtım amaçlı metin üretme işine metin yazarlığı denir. İnternet sitelerinde, sosyal medya platformlarında veya elektronik postalarda gördüğümüz metinler, metin yazarlarının elinden çıkar. Metin yazarlarının amacı, hedef kitle ile bağ kurmak ve bu kitleyi belirli aksiyonlar alma yönünde harekete geçirmektir.

Bu aksiyon türlerinden en çok karşılaştıklarımız şunlardır: Satın alma işlemini gerçekleştirmek, bir video linkine tıklamak, belirli bir konuda önerilen bir makaleyi okumak için “devamını oku” ibaresine basmak, abonelik formu doldurmak, sunulan bir içeriğe erişmek için indirme butonuna basmak vb. Tüm bu aktivitelere teşvik etmenin altında yatan sebep potansiyel müşteriler yaratmak veya müşteri adaylarını müşteriye dönüştürmektir. Bu nedenle metin yazarlığında ikna edici bir dil kullanımı önem arz eder. İkna edici olmanın ise, hedef kitle, sektör vb. birçok faktöre dayanan çeşitli yolları vardır. Metin yazarının görevi de burada yatar; hedef kitleyi ikna etmenin doğru yolunu bulmak.

Metin yazarının metin üretirken içerik ve üslupta dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar var. Öncelikle bu metin hangi marka için üretiliyorsa o markayı iyi tanımak ve bu markanın misyonu, vizyonu ve temel değerleri hakkında araştırma yapmak gerekiyor. Aynı şekilde, hedef kitleyi de adamakıllı incelemek önemli; bu kitlenin ne tür sorunları veya istekleri olduğu anlaşılmalı ve uygun durumlarda bunlara çözüm sunulmalıdır.

Metin yazarlığı hangi tür içerikleri kapsar?

·        Online içerikler: İnternet sitesi sayfaları, sosyal medya reklamları ve gönderileri, elektronik postalar, videolar vb.

·        Basılı içerikler: Broşürler, kataloglar, posterler, reklam panoları, gazete ve dergi reklamları vb.

·        Geleneksel görsel-işitsel medya: Televizyon ve radyo reklamları.

Yukarıda kategorize etmeye çalıştığım üzere, metin yazarlığı pek çok pazarlama ve reklamcılık aracında ihtiyaç duyulan bir meslek. Hem dijital hem geleneksel pazarlamada metin yazarlarına duyulan ihtiyaç bitmiyor. Ayrıca metin yazarları metinlerini yalnızca “okunabilir” formda üretmiyorlar, video ve reklam filmleri veya radyo reklamları gibi görsel ve işitsel içerikler için de metin hazırlayabiliyorlar.

Metin yazarlığı, amaçları ve platformları birbirinden farklı çok sayıda metin türünü kapsamaktadır ve metin yazarları bunlardan yalnızca birinde uzmanlaşmayı seçebilirler. E-posta pazarlaması, örneğin, bu alanlardan biridir. Metin yazarları ayrıca niş bir sektör edinip bu alanda da derinleşebilirler. Bu sektörlere birkaç örnek verilebilir: gezi ve seyahat, sağlık, eğitim vb. Elbette uzman olunan sektörü daraltıp daha da spesifik hale getirmek mümkündür ve böylece ortaya konulan metnin kalitesi artar.

Metin yazarlığının başlı başına ayrı bir meslek haline gelen bir çeşidi de içerik yazarlığıdır. Aslında bu iki meslek dalını ifade eden sözcüklerin sıkça birbirinin yerine kullanıldığı görülür. Aralarında belirginleşmiş bazı farklar olmasına rağmen, içerik yazarlığının da bir tür metin yazarlığı olduğu görüşü mevcut. İçerik yazarlarının elinden çıkan metinler, belirli bir aksiyonun alınması için doğrudan bir çaba göstermez fakat dolaylı olarak markanın hedef kitleyle bağ kurmasını veya kurulan bağı sürdürmesini sağlayan unsurlar olarak pazarlamada yerini alır. Blog yazıları, eğlenceli veya bilgilendirici videolar ve bülten yazıları bu tür metinlere örnek olarak verilebilir.

Metin yazarlığı, işletmelerin müşteri adaylarına ulaşması ve onları müşteriye dönüştürmesi için kritik bir önem taşır. Bu önemin büyüklüğü, metin yazarlarının tüm reklamcılık ve pazarlama çabalarının somut kazanımı olan satış işlemini tamamlama aşamasında üstlendiği kritik rolle çok daha iyi anlaşılır. Ürünü veya hizmeti doğru ve etkili bir şekilde tanıtmak, internet sayfasına gelen ziyaretçiyi belirli davranışları sergilemesi konusunda teşvik etmek ve nihayetinde satış oranlarını artırmak, ancak alanında uzman olan metin yazarlarının dokunuşuyla mümkündür. 

KAYNAKLAR

What Is Copywriting and What Does a Copywriter Do?Fiverr, 9 May 2021. 

What Is Copywriting?American Writers & Artists Institute