Monako Prensi

Formula 1'in prensi Charles Leclerc

Charles Marc Herve Perceval Leclerc (16 Ekim 1997), Formula 1’de Scuderia Ferrari adına yarışan Monakolu yarış pilotu. Ortanca çocuk olan Charles’ın bir abisi ve bir kardeşi vardır. Formula 1’de alışılagelmişin dışında, zengin bir ailenin çocuğu değildir. Babası Herve Leclerc ise karting'de başarılara sahip 1980 ve 1990’lı yıllarda Formula 3 serilerinde yarışmıştır. 2017 yılında akciğer kanseri sebebiyle hayata gözlerini yunmuştur. 2015 yılında kaybettiği Jules Bianchi ise vaftiz babası olmakla beraber aynı zamanda mentörüdür. Leclerc, 2018 yılında Alfa Romeo Sauber pilotuyken verdiği bir röportaj da “Onların burada benimle olmaması gerçekten üzüntü verici… Ama onların gökten beni izleyip, benimle gurur duyacaklarını eminim” ifadelerini kullanıyor. 

Karting Yılları

2005 yılında yani 8 yaşındayken yarış hayatına başlayan Leclerc; 2005, 2006 ve 2008 yıllarında Fransa PACA Şampiyonasını kazanarak yeteneklerini küçük yaşlarında sergiliyordu. 2013 yılına kadar çeşitli şampiyonlukları bulunan Leclerc’in serisini şu an Red Bull pilotu olan Max Verstappen sonlandıracaktı.

 

Formula 3

Karting yıllarında yaptıklarıyla kendisini kanıtlayan Leclerc’in Formula serilerine geçmesi çokta zor olmadı. İlk olarak Renault Formula 3 serisinde yarışan Leclerc, sezonu Nyck de Vries’in ardından 2. sırada tamamladı. O sezon katıldığı 14 yarışın 7’sinde podyum görürken, yarışların 2’sini kazanma başarısı göstermişti. Bu başarı Leclerc’e “Yılın Çaylağı” ödülünü getirdi. 2015 yılında FIA Formula 3 Avrupa serisine geçen Leclerc; 33 yarışın 4’ünü kazandı, 13 kez podyuma çıktı ve seriyi 4. sırada tamamladı. Umut vadeden başarılarının ardından o dönemki adıyla GP3 serisine dahil oldu. Art Racing ile oldukça başarılı geçen ve şampiyonayı 1. bitirdiği sezon; Leclerc’e Ferrari Driver Academy ve Formula 2 kapısı açılmış oldu.

 

Formula 2

Formula 3’te gelen şampiyonluğun ardından, Ferrari Sürücü Akademisine de katılmasıyla birlikte Prema Racing ile Formula 2’ ye yani Formula 1’den bir önceki basamağa adım atmış oldu. Formula 2’deki ilk yarışında 3. oldu. Sezonu 7 galibiyet ve 282 puanla bitiren Leclerc şampiyon olarak sezonu tamamladı. Ferrari Akademi üyesi olmasının yanı sıra ilk yıllarında Formula 3’te ve Formula 2’de gelen şampiyonlukların ardından Leclerc için Formula 1 kapıları ardına kadar açılmıştı.

Formula 1

2018 yılında henüz 21 yaşındayken Alfa Romeo Sauber ile Formula 1’e adımını attı. Tabii ki bunu başarmasında kazandıkları kadar, Sauber’e motor sağlayan Ferrari’nin akademisinde olması da büyük bir etkendi. Sezona istediği gibi giremeyen Leclerc, çıktığı ilk 3 yarışta ki en iyi derecesi 12. sıraydı. Ancak sezonun 4. yarışı olan Bakü Grand Prix’i ile işler değişti. Bakü’de elde ettiği altıncılık ve ardından düzenli olarak puan alması dikkat çekti. Sonrasında şansızlıklar bir süre daha peşini bırakmadı. Altında ki arabayla oldukça başarılı işlere imza atan Leclerc, sezonu 39 puanla tamamlayarak arkadaşına 30 puan fark attı ve 2019 sezonu için Ferrari koltuğuna Kimi Raikkonen yerine oturmaya hak kazandı.

 

Scuderia Ferrari

2019

İlk sezonu Leclerc için oldukça başarılı geçti. Belçika Grand Prix’ ile ilk galibiyetini elde etti. Yine Monza’daki İtalya Grand Prix’sinde zafer kazanarak, Ferrari’nin evinde zaferle tanıştı. Bu, Ferrari’nin uzun bir aradan sonra evinde kazandığı ilk zaferdi.

Leclerc, 2019 yılında toplam 2 yarış galibiyeti ve birkaç podyum elde ederek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

2020

2020 sezonunda Ferrari’nin motor gücü diğer takımların gerisindeydi. Bu durum, Leclerc’in performansını doğrudan etkiledi. Avustralya’da 4. sırada bitiş çizgisini gören Leclerc, İngiltere’de 2. Almanya’da 6. ve Türkiye’de 4. sırada bitiş çizgilerini gördü. Genel olarak sezonu 5 podyumla tamamlayan Leclerc, Dünya Sürücüler Şampiyonasında ise 4. sırada yer aldı.

2021

2020 sezonuna nazaran araç biraz daha rekabetçiydi fakat halen üst sırada ki takımlara yaklaşamayan bir araca sahipti. 2021 sezonunda 7 kez podyumda yer aldı ve sezonu ise 7. sırada tamamladı.

2022

Ferrari, 2022 yılında daha rekabetçi bir araç geliştirdi ve genel olarak iyi bir performans sergiledi. Yeni araç, sezon boyunca birçok yarışta iyi sonuçlar almasına yardımcı oldu. Leclerc, 2022 sezonunda toplamda 3 yarış kazandı ve 7 kez podyumda yer aldı. Dünya Sürücüler Şampiyonasını 2. sırada tamamladı ve bu durum Ferrari için büyük bir performans sergilediğini gösteriyordu.

2023

Leclerc, 2023 sezonunda Monako Grand Prix’ini kazanarak kendi evinde galibiyet elde etti ve  bu galibiyet onun adına sezonun tek galibiyeti oldu. 7 kez podyumda yer alan Leclerc, sezonu ise 3. sırada tamamladı.

2024

2024 sezonu devam ederken 2 yarış galibiyeti elde eden Leclerc, 6 kez ise podyumda yer aldı. Leclerc, kendini bulmuşa benziyor tabii bunda sezon başında açıklanan Lewis Hamilton’un Scuderia Ferrari’yle sözleşme imzalaması büyük bir etken olabilir.

7 kez Dünya Şampiyonu olmuş bir sürücüye karşı yapacakları merak konusu olan Leclerc, Hamilton’un takıma katılması hakkında “Lewis F1 tarihinin en başarılı pilotu. Onunla aynı aracı kullanabilmek ve gelmiş geçmiş en iyi pilottan bir şeyler öğrenme fırsatı bulmak, kendimi göstermek adına bana büyük bir motivasyon sağlıyor. Bu yüzden bizi bekleyen yeni süreç için çok heyecanlıyım.” İfadelerini kullanıyor.

Leclerc kadar ben ve benim gibi bu spora gönül vermiş kişilerinde heyecanlı olduğundan hiç şüphem yok. Leclerc ve Hamilton’u 2025 sezon’unda aynı takımda görmek için sabırsızlanıyorum. Umarım Ferrari onlara iyi bir araç sunabilir de biz izleyiciler olarak keyifli bir geçiririz.