Oblomov bir Flanuer
Flaneur ve Bolomovluk bugünlerde nerede?
19. yüzyılın birbirine uzak Rusya ve Fransa'sı bu iki kavramla edebiyata yeni bir tartışma konusu armağan ettiler. Birbirini anımsatan ama özünde çok farklı olan bu iki kavram uzak coğrafyalarda doğup günümüze kadar mesafeleri kat ederek geldiler.
Peki, kimdir bu Oblomov? Ivan Gonçarov'un aynı isimli kitabının baş karakterinden alınan bu isim her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen hayalperest tembel bir adamı betimliyor. Hayal dünyasında yaşayan ancak gerçek dünyada harekete geçmeyen bir kişi.
Flaneur/Flaneuse ise Baudelaire'in modern miskinliği tanımlama biçimi. Sokakları kendine yuva edinmiş, toplumun içinde olan ama toplumla bir olmayan, yalnızca dışarıdan gözlemleyen bir adamı tanımlıyor.
İki kavramın da farklı şekillerle aylaklık yaptığını görüyor musunuz? Bu aylaklık akımı 19. yüzyıl yazarlarını eserlerine yön verecek kadar etkilemiş. Flaneur modernleşen şehir hayatının, şehir merkezlerinin bir oluşumuyken, Oblomov ise bunun tam tersi modernleşmeye karşı doğan bir kafa yapısının sonucu olarak ortaya çıkmış. Gonçarov'un Oblomov'u aristokrasinin düşmesine ve modernleşmeye karşı olan korkusunun onu kafasının içine hapsetmesi sonucu aylaklaşmış. Yani, bir flaneur olmak istemediği için Oblomov olmuş. Yaşasaymış belki de Oblomov bir Flanuer olacakmış.
Bugüne baktığımızda bu kavramların zaman içindeki değişimlerini ve evrimlerini incelemem gerekirse etrafımda bir sürü oblomov flaneur/flaneuseler yada flaneur oblomovlar görüyorum. Herkesin çok iyi bir fikri var ama bunlar sadece hayallerinde yaşıyor. Bu fikri gerçeğe dönüştürmek yerine bütün gün şehirde aylak aylak dolanıyorlar, C.'nin ayak izlerini takip ediyorlar. Bu iki kavramı o kadar beğenmişiz ki harmanlayarak modernleştirmişiz. Yakın gelecekte hayallerimizi kağıt üstüne dökmemiz dileğiyle bu yazımı burada bırakıyorum zira gidip biraz oblomovluk yapacağım.
Kapak Fotoğrafı: Oblomov, Oblomovluk Ve gonçarov'un Rüyası. Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene! (2015, August 2). Retrieved January 30, 2022, from https://www.derindusunce.org/2012/02/13/oblomov-oblomovluk-ve-goncarovun-ruyasi/