Sahurda ne yemeli? Ne yememeli?

Sahur ne yersek bizi tok tutar.

Sahurda ne yenir?

Besin değeri yüksek olan yiyeceklerin sahurda öncelikli olması gerektiğini belirtmekte fayda var. Sahurda yenen bazı besinler gün boyu susuzluğu ve açlığı azaltabilir. Uzmanlar, özellikle akşam yenen yemeklerin vücudu yormaması yani yağlı yemeklere öncelik verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle lif, protein ve karbonhidrat yönünden zengin besinlerin sahurda tüketilmesi önerilir. 

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de sudur. Oruçlular, günlük su ihtiyaçlarını iftar ile sahur arasında karşılamalıdır. Kavrulmamış kuruyemişler, uzun süren açlık ve susuzluk hislerini ortadan kaldırır. Protein içeren salata uzun süre tokluk hissi verir. Yumurta protein açısından en zengin besinlerden biridir ve sahurda tercih edilebilir. Ayran, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri susuzluk çekenlere iyi gelir. Yulaf kalorisi düşük olmasına rağmen en çok tok tutan besinlerden biridir. Bazı meyveler, özellikle muz, uzun süre tokluk hissine neden olur.

Sahurda ne yenmez?

Sahurda karbonhidrat içeren besinler sıklıkla tercih edilir. Ancak karbonhidratlar hemen tok hissettirse de, daha sonra çok daha acıkmanızı sağlar.  Ekmek için tam tahıllı veya tam buğday ekmeği tercih edebilir. Bal, reçel, komposto gibi şeker içeren besinlerden de uzak durulmalıdır.

Çok fazla tuzlu peynir ve zeytin tüketmek gün içerisinde susamalara neden  olabilir. Sahurda kızarmış yiyecekler yemek gün içindeki su ihtiyacınızı artıracaktır. 

Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek de gün içerisinde susamanıza neden  olur. Meyve belirli miktarda şekerin yanı sıra vitamin, mineral ve lif içerir. Şeker oranı yüksek meyveler de sizi daha hızlı acıktırır. Özel; Kavun, karpuz, üzüm gibi  şeker oranı yüksek meyveleri sahurda tüketmeyin. Çay ve kahve idrar söktürücü  özelliğinden dolayı sahurda sınırlandırılması gereken besinler arasında yer alır.