Sexual Orientation (Cinsel Yönelim)
Cinsel yönelim nedir? Cinsel yönelimler nelerdir?
Cinsel yönelim, karşı cinsten veya aynı cinsiyetten veya her iki cinsiyetten veya birden fazla cinsiyetten kişilere karşı kalıcı bir romantik veya cinsel çekim hissetmektir. Cinsel yönelim, bir kişinin belirli bir cinsiyetten insanlara karşı duygusal, romantik ve cinsel çekimini tanımlar. İnsanlık için son derece önemli bir yere sahip olan üreme yeteneğinin ötesinde cinsellik kişinin özellikle duygusal hislerini kapsamaktadır. İnsanların kiminle duygusal ilişki kurmak istediğine göre değişen cinsel yönelimler; gey, lezbiyen, heteroseksüel, biseksüel ve aseksüeldir. Cinsel yönelim cinsiyet ve cinsiyet kimliğinden farklıdır. Cinsel yönelim, duygusal ve cinsel olarak kime çekildiğiniz ile ilgiliyken, cinsiyet kimliği, kimden hoşlandığınızla değil, kim olduğunuzla ilgilidir (erkek, kadın, vb.). Bu, transseksüel olmanın (atandığınız cinsiyetin tanımladığınız cinsiyetten çok farklı olduğunu hissetmek) gey, lezbiyen veya biseksüel olmakla aynı şey olmadığı anlamına gelir. Cinsel yönelim, kiminle olmak istediğinle ilgilidir. Cinsiyet kimliği kim olduğunuzla ilgilidir.
Cinsel yönelim genellikle şu kategorilere ayrılır:
Heteroseksüel: Karşı cinsten insanlara ilgi duyan insanlardır.
Homoseksüel (Gay/Lezbiyen): Aynı cinsiyetten insanlara ilgi duyan kişilerdir.
Biseksüel: Hem erkeklere hem de kadınlara ilgi duyan insanlardır.
Panseksüel: Herhangi bir cinsiyet kimliğine sahip (erkek, kadın, transgender, cinsiyet queer, interseks, vb.) insanlara ilgi duyar.
Aseksüel: Kimseye karşı cinsel çekim hissetmeyen insanlar genellikle kendilerine aseksüel derler.
Ayrıca, bazı kişilerin bu etiketlerin hiçbirinin onları doğru bir şekilde tanımladığını düşünmediğini de belirtmek önemlidir. Bazı insanlar etiket fikrini hiç sevmezler. Bazı insanlar, belirli etiketlerle kendilerini rahat hissederken, bazıları hissetmez. Çoğu bilim insanı cinsel yönelimin (eşcinsellik ve biseksüellik dahil) çevresel, duygusal, hormonal ve biyolojik faktörlerin bir kombinasyonunun sonucu olduğu konusunda hemfikirdir.
Eşcinsellik ve biseksüellik, çocukların ebeveynleri tarafından yetiştirilme biçiminden veya gençken başlarına gelen bir şeyden kaynaklanmaz. Ayrıca eşcinsel veya biseksüel olması kişinin akıl hastası veya herhangi bir şekilde anormal olduğu anlamına gelmez. Başkalarının önyargılarından veya yanlış anlamalarından kaynaklanan yüklerle karşılaşabilirler.