Siber Güvenliğin Başlangıcı

Günümüzde sıkça karşılaştığımız siber güvenliğin başlangıçta kullanımı nasıldı? Gelin birlikte öğrenelim!

Günümüzde sıkça karşılaştığımız siber güvenliğin başlangıçta maliyetinin ve erişiminin zor olduğunu, kimler tarafından ve ne amaçlarla kullanıldığını biliyor musunuz? Gelin birlikte öğrenelim!

İnternet en başında bugün kullandığımız amaçlarla kurulmamıştı. Başlangıçta internetin kuruluş amacı iletişimdi. Bilgisayarlar arasında bir iletişim ağı oluşturan internete kurulduğu dönemlerde erişmek oldukça maaliyetliydi. Bu nedenle internet sadece bazı devletler, üniversiteler ve bazı büyük firmalar tarafından kullanılıyordu. Fakat gün geçtikçe internet bu kısıtlı kurumlar arası kullanılmakla kalmadı ve ağ gittikçe büyüdü. 1980’li yıllarda kişisel bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte internet bugünkü kullandığımız şeklini aldı. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle insanların hayatları da değişmişmeye başlamıştır.

Bu değişiklikler birçok alanda insanların yararına olduğu gibi bazı alanlarda da tehditler ortaya çıkarmıştır. Örneğin günümüzde internet nerede olursak olalım bir tıkla alışverişimizi yapmamıza, kiralarımızı ödememize, uzaktaysak evlerimizi izlememiz gibi akla gelen tüm günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştıran bir şekle bürünmüştür. İnternet bu noktalarıyla hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor gibi görünse de kendimizi savunmasız hissetmemize neden olan büyük bir sorunu da beraberinde getiriyor “güvenlik”.

Hacklenme yöntemiyle bir bilgisayar içindeki tüm bilgilere erişilebilir olması vatandaşlar, devletler için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İnternetin temelinde hayatımızı kolaylaştırması yer alırken güvenlik sorunu da bu temelde yer alan bir özelliktir. Devletler bu siber güvenlik sorununu kendi lehlerine çevirerek diğer devletler hakkında bilgiler edinebilirler. Siber saldırıya uğrayan devletler için ise bu durum devlet aleyhinedir. Siber güvenliğin amacı bilgi sistemleri çalışmalarının sürekliliğini sağlamak, kişisel bilgilerin korunması sağlamak, gizliliğin güvence altına alınması sağlamak, bilgi iletişim ve ağlarının izinsiz ve kötüye kullanımını önlemek vebenzeri durumları için koruma içeren bir araçtır.

Gördüğümüz üzere başlangıçta sadece bazı devletlerde ve okullarda kullanılan internet ağının gün geçtikçe gelişmesiyle tanımı ve kullanımı oldukça genişlemiştir. Günlük hayatta insanlar güvenliklerini sağlamak adına şifreleme gibi bireysel tedbirlere başvurmaktadırlar.

Devletler ise artık konvansiyonel silahlara başvurmadan siber saldırı ile daha az maliyetli ama daha fazla hasar veren bu kavram karşısında endişe içindedirler çünkü konvansiyonel bir savaşta düşmanın kim olduğu bellidir fakat bir devlet bir siber saldırıya uğradığında saldırganın tespiti oldukça zordur.