Uğur Mumcu, Ölümünün 29. Yılında Anılıyor

Uğur Mumcu'yu saygı ve özlemle anıyoruz.

"Ben Atatürkçüyüm

Ben cumhuriyetçiyim

Ben lâikim

Ben antiemperyalistim

Ben tam bağımsız Türkiye'den yanayım

Ben insan hakları savunucuyum

Ben terörün karşısındayım

Ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım."

Dün sabaha değin, araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın, her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar doğacaktır.”

24 Ocak 1993 yılında Ankara Karlı Sokak’taki evinin önünde bombalı saldırıyla yaşamını yitiren gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun saldırıya uğradığı 06 YR 245 plakalı otomobilinin 7 yıldır sergilendiği Eskişehir Uğur Mumcu Parkı'nda, anma töreni düzenlendi.

Anma töreninde konuşan CHP'li Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uğur Mumcu'nun katillerinin aradan geçen 29 yıla rağmen bulanamadığına dikkat çekti. Başkan Kurt, Uğur Mumcu cinayeti aydınlatılıncaya kadar Mumcu'nun aracını Parkta sergilemeye devam edeceklerini söyledi.

KATİLLER 29 YILDIR BULUNAMADI 

Uğur Mumcu’yu anma törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel'in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Anma töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uğur Mumcu'nun katillerinin aradan geçen 29 yılda bulunamadığına dikkat çekti.

Uğur Mumcu'nun katilleri bulununcaya, cinayet çözülünceye kadar ya da bu tür faili meçhul cinayetlerin olmayacağı günlere kadar Mumcu’nun otomobilinin sergileneceğini ifade eden Kurt şöyle konuştu:

“29 yıldır her 24 ocak tarihinde Uğur Mumcu’yu anıyoruz, katillerini lanetliyoruz, Uğur Mumcu’nun katillerini bulmayan devletten soruyoruz; ne zaman bulacağız? Ne zaman bu konunun üzerine gideceğiz? Ya da bu konuda hiç bir işlem yapılmayacaksa dosyayı niçin kapatıyorsunuz? Soru budur. Türkiye’de insanlarımızın sömürülmesi, insanlarımızın yoksullaşması, insanlarımızın her gün daha zor şartlar altında yaşamasının sebebi bu dosyaların açılmamasıdır. Faili meçhul onlarca cinayetin hesabı sorulmadığı sürece asgari ücretlimiz yine açlık sınırının altında yaşayacaktır, çalışanlarımız yoksulluk sınırının altında yaşayacaktır. Bu dosyaların hesabı, birileri rahat etsin, birileri daha çok para kazansın diye sorulmuyor. Dünyanın oluşturmuş olduğu çarpık sistem ne yazık ki Türkiye’de de sürdürülüyor. Tüm bunlara rağmen umudumuzu yitirmeden, gelecekteki güzel günlere olan inancımızı yitirmeden mücadele etmeye devam etmeliyiz. Gün olur bunların hesabı sorulur, gün olur bunların nedeni, niçini ortaya çıkarılır ve Türkiye o aydınlık günlere kavuşur. Bu günlerin yakın olduğuna inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti oluncaya kadar mücadelemizi sürdürmek zorundayız. Hukuk her şeyin başıdır. Hukuku yok ettiğiniz sürece bu hesaplar sorulamaz.”

BARIŞ GÜVERCİNİ UÇURULDU

Odunpazarı Belediyesi Tiyatro Müdürlüğü’nden Hüseyin Demir ve İpek Uskalan, Uğur Mumcu’nun şiirini seslendirdi. Anmaya katılanlar, Uğur Mumcu anısına barış güvercini uçurdu. Törene katılanlar Uğur Mumcu'nun saldırıya uğradığı 06 YR 245 plakalı aracının sergilendiği kaideye kırmızı karanfil bıraktı.

Kaynak: Sözcü, Cumhuriyet