UZAYDA YAŞAM

Yerçekimsiz ortamda yaşamak asla kolay değildi. Bakalım astronotlar nasıl idare ediyorlardı.

Astronotlar Havada Nasıl Dururlar

Bilindiği üzere uzayda hava ve yer çekimi yoktur. Yer çekiminin olmadığı bir alanda hareket etmek için herhangi noktaya kuvvet uygulamak gerekmektedir. Astronotlar bunu sırtlarında bulunan gaz tüpleri sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Gaz tüpleri ile dışarı saldıkları gazı itici güç olarak kullanarak belirledikleri bir noktaya hareket edebilmektedirler.


Astronotlar Nasıl Yemek Yerler

Astronotlar poşetlerde bulunan kurutulmuş yiyeceklerin üzerine bir miktar su dökerek onları tüketmektedirler. Kuru yiyeceklerin yanı sıra konserve yiyecekler de bulunmaktadır. Taze meyveler saklama alanı yeterli olmadığı için uzay aracında her zaman bulunmamaktadır. Uzay aracına yeni gelen astronotların getirdiği meyveler kısa sürede tüketilmektedir. Yer çekimi olmayan alanda yemek masası yere sabitlenmiş olup çatal, kaşık ve yemek poşetleri yemek masasının üzerine cırt cırtlı aparatla sabitlenmiştir. Astronotlar yemek masasında, sandalyeye gerek duymaksızın yemek yiyebilmektedirler.

Astronotlar Kişisel Bakımlarını Nasıl Yaparlar

Dişlerin fırçalanması sırasında su kullanılmıyor astronotlar bu soruna macunu yutarak çözüm bulmuş. Ellerin yıkanması için de önceden hazırlanmış sabunlu su poşetleri kullanılıyor. Tıraş olurken sakalların dağılmasını önlemek için su yerine özel kremler kullanılıyor. Tırnaklar elektrikli süpürge gibi vakumlu bir mekanizmanın üzerinde kesiliyor. Su ve kahveler kapalı paketlerde pipet yardımı ile içiliyor. Saç kesimi ise tırnak kesiminde olduğu gibi vakumlu makineler kullanılıyor. Temizliğin sorun olduğu kapsülün içinde somun ekmeğinin kırıntılarından kaçınmak için sadece lavaş ekmek kullanılıyor. Yemekler ise kurutulmuş olarak depolanıyor. Yeneceği zaman su eklenmesi gerekiyor. Tatlılarda puding formunda paketleniyor. Uyumak için kapsül diye tabir edilen küçük bölmelerde duvara asılı özel uyku tulumları kullanılıyor. Böylelikle astronotlar uyurken etrafa dağılmıyor. 

Astronotlar Uzayda Neler Yapar?

Astronotlar uzay ortamına adapte olabilmek adına günde 2 saat egzersiz yaparlar. Bu sayede uzaydaki yaşam şartlarına göre kas kaybı ya da hantallık gibi sorunlar yaşamamış olurlar. Astronotlar sadece uzaya giden kişiler değillerdir. Aynı zamanda fizik, biyoloji, kimya, matematik, mühendislik gibi alanlarda önemli çalışmalar yapmış bilim adamlarıdır. Uzaya gittiklerinde ise devlet kurumları ya da özel kuruluşlar tarafından talep edilen bilimsel araştırmaları yapmakla görevlidirler. Astronotların uzayda kaldıkları süre boyunca yaptığı en zorlu görev uzay yürüyüşü yapmaktır. Uzay yürüyüşü özel bir güç ister ve astronotlar uydu tamiri yapmak, yeni hazırlanan ekipmanları test etmek gibi amaçlar için yapılır. Astronotlar uzayda ne yapar sorusunun bir diğer cevabı ise ekipman bakımıdır. Uzaya gönderilen bütün cihazların düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Aksi halde uzay haberleşmesinde sorunlar yaşanabilir. 

Uzayda Astronotların İletişim Olanakları

Uzay istasyonunda kesintisiz iletişim mevcuttur. Ayrıca görevleri gereği aylarca uzayda yaşayan astronotlar belirli aralıklarla aileleri ile görüşebiliyorlar. İnternetleri var, görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorlar ya da telefon açabiliyorlar.

Uzayda Astronotlar Hastalanırsa Ne Olur ?

Uzay istasyonunda astronotlar her an dünyadan online takip edilir Her an hastalanma riskine karşı birbirlerine yardım edebilmek içinde yeryüzünde yetiştiriliyorlar. 127 kilogram ağırlığında ve 13 kattan oluşan uzay kıyafetlerinde muhakkak iletişim cihazı bulunuyor. NASA’da uzay hukuku denilen yasaları var ve tamamen NASA üzerinden yönetiliyorlar.

https://www.gzt.com/jurnalist/10-adimda-astronotlar-uzayda-nasil-yasar-2339363

https://turkceodevim.com/astronotlarin-yasami-astronatlar-nasil-yasarlar/

https://www.okuhaber.com/astronotlar-uzayda-nasil-yasar-uzayda-astronotlar-ne-yer-ne-icer-uzayda-astronotlar-nasil-tuvalete-gider/