Venedik Karnavalı

Hüznü, eğlenceye dönüştüren karnaval.

İtalya, şüphesiz eğlenceyi,çoşkuyu,müziği ve bolca çeşidi bir arada bulunduran bir kültüre sahip. Kısaca hayat dolu bir ülke diyebiliriz. "Venedik Karnavalı" da İtalya'nın renkli kültürünün parçalarından biri. Her yıl, San Marco Meydanı'nı çeşit çeşit maske ve kostümlerin kapladığı, düzenlenen gösteriler ile göz kamaştıran bir organizasyon. Ortaya çıkışı üzerindeki rivayetler ise o kadar da iç açıcı değil. En bilindik rivayete göre, 1348 'de ortaya çıkan ve Venedik'te çok fazla ölüme yol açan veba salgını sonucu yüzünde, vücüdunda yaralar çıkan insanlar, bu yaralarını kapatmak üzere maske ve uzun kıyafetlere ihtiyaç duymuştur.

Zamanla, bu maske ve kıyafetler birer sembolik anlam kazanmış ve maskeler renklenip şekillenmiş bu maskelere de Venedik Maskesi adı verilmiştir. Tabii, karnavalda takılan her maske süslü, göz alıcı bir görüntüde değil, aynı zamanda bu maskelerin yanı sıra çirkin,hoş görünmeyen maskeler de yer alıyor. Bunlara ise veba maskesi adı verilmiş. Maskelerin görüntüsü ne olursa olsun taşıdığı donuk ifade ise ortak özellik olarak kalmıştır.

Karnavalın başlangıç tarihinde bir Türk'ün etkili olması da oldukça dikkat çekici. 1500 yılında bir Türk akrobatın San Marco Meydanı'nda gerçekleştirdiği gösteri, oradaki insanlar tarafından oldukça beğenilmiş ve zamanla karnavalın başlangıcına da ilham olmuştur. Bir kadının, Türk akrobatın gösterisiyle benzer olarak yaptığı açılış gösterisi, karnavalın başlangıcını resmi olarak kayıtlara geçirmiştir. Bu gösteri 'Il volo del turco" adı ile bilinirken zaman içinde 'Il volo dell'angelo" olarak değişmiştir.

Karnavalın bitişi ise eğlenceden uzak bir biçimde gerçekleşiyor. Mum ve gaz lambaları ile aydınlatılan gondollorın, Rialto Köprüsü'nden başlayıp San Marco Meydanı'nda sonlandırdığı gezinti ile karnaval sona eriyor. Gezinti boyunca ise hiçkimse konuşmuyor.