Veteriner Hekim Kimdir?

Nisan ayının son cumartesi günü "Dünya Veteriner Hekimler Günü". Peki veteriner hekim kimdir?

Nisan ayının son cumartesi günü “Dünya Veteriner Hekimler Günü”. Veteriner hekim denilince akıllara genellikle sadece hayvanlara aşı yapan ve hayvanları kısırlaştıran bir meslek gelse de veteriner hekimler bundan fazlasını yapıyorlar.

Veteriner Fakültelerinde verilen 5 yıllık bir eğitimin sonucunda veteriner hekim olunuyor. Bu eğitim sırasında anatomi,kimya, biyokimya, fizyoloji, histoloji, dahiliye,tıbbi biyoloji, biyoistatistik,hayvan besleme, cerrahi, zootekni, doğum-jinekoloji, mikrobiyoloji, viroloji, parazitoloji, anestezi, farmakoloji, patoloji, gıda hijyeni, et ürünleri ve teknolojileri, süt ürünleri ve teknolojileri ve seçmeli derslerle dönem başına 10’a yakın (Bu her eğitim yılında 20’e yakın ders demek) dersleri alarak, nöbet tutarak, intörnlüklerinde hasta takipleri yaparak yüksek lisans derecesiyle, hayvanlara her türlü müdahale yapma hakkıyla (muayene-teşhis-tedavi, ameliyat, anestezi vb.) mezun oluyorlar.

Mezuniyetten sonra diğer iki hekimlik türünün aksine bir uzmanlık eğitimi olmayan tek hekimlik türü olduğu için veteriner hekimler kendini geliştirmek isterlerse doktoraya başlıyorlar, bu da emeklerinin karışlığını alamadan geçirecekleri 5-6 yıl demek.Bu süreci karşılayacak ekonomik gücü olmayan veteriner hekimler ise çalışmaya başladığı sektörde kendini geliştiriyorlar ya da çalışırken lisansüstü eğitimlerini tamamlamaya çalışıyorlar.

Veteriner hekimler hayvan yemi üreten fabrikalarda, ilaç sektöründe, ilaç ve aşı geliştirmede, çeşitli laboratuvarlarda, hayvansal gıda üretilen fabrikalarda, mezbahalarda, çiftliklerde, kliniklerde, haralarda, çeşitli denetim firmalarında çalışabiliyor.

Özellikle klinikte çalışan veteriner hekimler kedi-köpek kliniği, egzotik ve yabani hayvan kliniği, kanatlı hayvan kliniği vb. hayvanlar bazında özelleşebiliyor. Son zamanlarda göz, kardiyoloji, nöroloji,fizik tedavi, kalp damar cerrahisi, diş vb. alanlarda özelleşen klinikler de var ve bu uzmanlık eğitimi olmayan bir hekimliğin geleceği ve hayvan sağlığının geleceği için son derece umut verici.

Çok geniş bir yelpazede iş imkânı olan, hem hayvan sağlığına hem de toplum sağlığına dokunabilen bu mesleğin olumsuz yanları da yok değil.

Veteriner hekimlerin özlük hakları yıllar içinde ellerinden alınmasının yanısıra bir uzmanlık eğitimleri de yok, doktora eğitimlerini tamamlayan veteriner hekimler talepleri halinde uzmanlık belgesi alıyorlar. Üniversite hastaneleri hariç eğitim-araştırma hastaneleri yok ve diğer intörn hekimlerin aksine intörn veteriner hekimler maaş almıyor. Mezuniyetten sonra istedikleri taktirde uzmanlık öğrencisi olan diğer hekimlerin aksine doktora öğrencisi veteriner hekimler maaş almıyorlar.

Olumsuz koşullarına rağmen bir cana dokunabilme becerisine, eğitimine sahip olup kendini ifade edemeyen canlara şifa verebilmek ve hangi sektörde çalışılırsa çalışılsın hayvan sağlığının ve buna bağlı olarak toplum sağlığının iyiye gitmesinde katkının olduğunu bilmek paha biçilemez.

"Beşeri hekim insanı, veteriner hekim insanlığı kurtarır."