Yakutsk: Dünyanın En Soğuk Şehrine Yolculuk Yapmak İster Misiniz?

Kutuplardan bile daha soğuk olan Yakutsk şehrine kısa bir yolculuk yapmak ister misiniz?

Merhaba sevgili okurlar, bugün dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk şehrine yolculuk yapacağız. Ruhi Çenet'in videosundan ilham aldığım bu yazıda Yakutsk şehrini biraz daha yakından tanıyacağız.

Yakutsk, kuzey kutbuna 450 km uzaklıkta, Rusya’ya bağlı özerk bir bölge olan Yakutistan’ın başkenti. Türkiye’ye 10260 km uzaklıkta olan bu şehir dünyanın en soğuk şehri! Bölgede şimdiye kadar ölçülmüş en düşük hava sıcaklığı -71.2 derece. Eskiden insanların sürgüne gönderildiği bu topraklarda bugünlerde 300.000 insan yaşamaktadır. Verilere göre burada yaşayan birçok insan da sürgüne gönderilen bu insanların torunlarıdır. Yakutistan’da yaşayan saha halkı olarak da bilinen Yakutlar, bu soğuk şehirde bir kültür oluşturmuşlar ve yüzyıllardır burada yaşamaya devam etmektedirler.

Soğuk hayata adapte olmuş Yakutlar, kendi gelenek ve kültürleri çerçevesinde burada sakin bir hayat sürdürmektedirler. Fakat bu iklime alışık olmayan birinin şehirde başına gelebilecek muhtemel olaylar cilt yanığı, nefes darlığı, soğuk ısırması ve his kaybı gibi sorunlar olacaktır. Şehirde dışarıda bir gece geçirmek hayatınıza mal olabilir. Bu sebeple insanlar olabilecek her türlü duruma karşı hazırlıklıdırlar.

Yakutsk şehrinde kış 6-7 ay sürmektedir. Şehrin altı 30 metre buz ile kaplı olduğundan mimarileri de haliyle farklı. Uzun kolonların üstüne yapılan evlerin böylece yer altı ile bağlantısı kesilmiş olmaktadır. Ayrıca şehrin etrafında yer yüzünden giden doğalgaz borularına rastlamanız çok muhtemeldir çünkü buzla kaplı olan yer altından boruları yürütmek mümkün olmamaktadır.

Kış mevsimi, arabanız varsa size daha çok sıkıntı çıkarabilir çünkü arabanız dakikalar içerisinde donabilir ve geri çalıştırmak için yazı beklemeniz gerekebilir. Bu sebeple şehirdeki çoğu insan bütün kış ayı boyunca arabalarını çalışır vaziyette bırakmaktadır. Bu durum şehrin üzerinde egzoz gazlarından oluşan duman tabakasının oluşmasına yol açmıştır. 

Öyle ki burada insanlar dondurucu ya da buzdolabı kullanmaya ihtiyaç duymuyorlar. Dondurarak saklamak istedikleri yiyecekleri camdan dışarı sarkıtarak muhafaza ediyorlar. Fakat dondurucu soğuklara rağmen burada okullar ve resmi kurumlar eksi 52 derecenin altına düşmedikçe tatil edilmiyor. Hayat burada soğuklara rağmen devam ediyor. 

Göller ve nehirler açısından zengin olan bu şehirde tabii ki balıkçılık yaygın olarak yapılmaktadır. Kurulan balık pazarlarında tuttukları balıkları satan Yakutlar, at eti/ sütü, tavşan, ördek gibi diğer hayvanları da pazarlarda satmaktadırlar. 

Şehrin tek zenginliği bunlarla sınırlı değil elbette. Periyodik tablodaki tüm elementlerin bulunduğu bölge, dünyadaki elmas üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği bir yer. Ayrıca Rusya'nın altın madenlerinin neredeyse yarısı da bu şehirde bulunmaktadır.

Alışıldık olmayan iklimi ve zenginlikleriyle Yakutsk şehri beni gerçekten büyüledi. Ruhi Çenet ve ekibine de bu güzel şehri bize tanıttığı için teşekkür ediyorum.