Yeni Eğitim Modelleri Niçin Ön Plana Çıkıyor
Geleneksel eğitime yapılan eleştirilerin bazıları
Özellikle son yıllarda geleneksel eğitim sistemine yönelik eleştirilerin ve sahip olduğu problemleri çözmek için ortaya atılan çözüm önerilerinin miktarındaki artış, yeni eğitim ve öğretim modelleri geliştirilmesine öncülük ediyor. Peki bu problemlerin en önemlileri nelerdir?
- Verilen eğitimlerin güncel olmaması
Günümüzde bilgideki değişim ve yeni buluşların daha hızlı ortaya çıktığı bir sürece geldik. Ancak geleneksel eğitim bu hıza yetişemiyor. Müfredatlar hala güncel bilgileri içermiyor, eğitimciler güncel gelişmeleri yeterince takip edemiyor ve bunun sonucunda mezun olunduğunda öğrenilen bilgilerin çoğu hiçbir işe yaramayan, hiçbir amaca hizmet etmeyen bilgiler haline geliyor.
2. İş dünyasının talep ettiği yetkinlikler ve geleneksel eğitimin sağladığı yetkinliklerin uyumsuzluğu
Dijitalleşme süreci, globalleşme gibi herkesin sürekli kullandığı gelişmelerin nedenleri ve kendileri kadar önemli olan bir unsur da bunların sonuçlardır. Özellikle iş dünyası bu süreçlerden yoğun olarak etkilendi ve artık işletmelerin aradığı becerilerde büyük bir değişim yaşandı. Örneğin, bundan 10 yıl önce olmayan iş tanımları ve mevkiler ortaya çıktı. Mevcut olan mesleklerde aranan beceriler de çok değişti. Örneğin bir muhasebeciden veya bir mühendisten beklenilen yeteneklerde geçmişe nazaran ciddi farklılıklar var. Bu öyle bir boyuta ulaştı ki çeşitli verilere göre yeni mezunların %60 hatta %70’inin bu beklentileri karşılamadığı ortaya çıkıyor. Elbette işverenlerin bazı karşılanması mümkün olmayan, eleman yerine İsviçre çakısı arayan tutumları da etkili ancak eğitim kurumları kendilerini güncelleyemediği için gereken eğitimi veremiyor. Dolayısıyla işveren kendisine uygun eleman bulamıyor, mezun kendisine uygun iş bulamıyor ve sorun artarak devam ediyor.
3. Geleneksel eğitimin esnek olmayan yapısı
Üstelik esnekliği olmayan ders programları, öğrenciyi zorla sınıfa tıkıp verimi ile ilgili ciddi şüpheler içeren derslerin okutulması da bir diğer problemdir. Öğrencinin istediği dersi alamaması ve aldığı dersleri de sürekli belli bir saatte alması motivasyonu çok ciddi ölçüde etkileyen bir unsur. Aynı zamanda eğitimin verimini düşürüyor. Müfredatlar eğitim için vazgeçilmezdir ancak bunlarda belli esnekliklerin sağlanması eğitimin verimini de arttırmaktadır. Dahası öğrenciye kendi istediği dersleri alma fırsatı vermek öğrenciye öz güven kazandırır.
Kısacası eğitimdeki verimi arttırmak ve mezunların daha güncel bilgilere sahip olması için yeni eğitim modelleri geliştirilmeye çalışılıyor. Bu girişimlerin başarılı olup olmayacağını bize zaman gösterecektir.
Kaynakça:
New educational institutions are a model for the future | World Economic Forum (weforum.org)
WEF_Schools_of_the_Future_Report_2019.pdf (weforum.org)
New education models for the workforce of the future (iza.org)
Why New Grads Are Disappointing Employers (mcquaig.com)
Are Today's College Graduates Disappointing Employers? (interviewstrategies.com)