Yunan Mitolojisindeki en güçlü Tanrıçalardan biri: Nyx

Antik Yunan'daki Karanlık ve Kaos'un güçlü ve güzel tanrıçası, Nyx.

Halk arasında tanrıların tanrısı olarak bilinen, antik yunandaki tüm tanrıların korktuğu birini düşünebiliyor musunuz? Söz konusu olan tanrıça, Nyx.

Nyx; Yunan mitolojisinin en etkileyici ve gizemli tanrıçası, kaostan var olan ve gecenin kendisi. Kaos tek başına gecenin karanlığına ve bilinmezliğinin kendisi değil midir? Nyx, öyle güçlü bir tanrıça ki Olympus’taki tanrılar bile onun gücünden çekiniyorlardı. Peki ya bu kadar hem korku salıp hem de kendine saygı duyulan Tanrıça Nyx’in asıl hikayesi nedir? Gelin bir bakalım.

Nyx, Yunan Mitolojisinde Kaos’tan doğmuş olan ilkel bir Tanrıçadır. Kaos evrenin başlangıcındaki şekilsiz ve sınırsız boşluğu temsil ederken, Nyx bu kaosun derinliklerinden doğan ilkel bir tanrıçalardan biridir. Kaos’un içinden doğduğu için karanlığın ve karanlığın getirdiği bilinmezlikler, tehlikeler ve gizeminin kaynağı olarak görülür. Diğer tanrı ve tanrıçalar gibi dünyada doğmamıştır, onun doğum yeri Gaia’dır.  Zamanın başlangıcına yakın bir zamanda yaratıldığı söylenir. Evi ise Hades’in yeraltı dünyasının derinliklerinde, işkence dolu, acı ve karanlık bir yer olan Tartarus’tadır. Kaostan var olmuş ve karanlığı temsil ediyor olsa da kötülüğün tam olarak gerçek hali değildir. Kötülük söz konusu olduğunda Zeus’un yaptıklarının yanında Nyx melek gibi kalıyor.

Nyx diğer tanrı ve tanrıçaların çocuklu ve mutlu hallerini görür ve bu durumu içten içe kıskanmaya başlar. Ardından karanlığın tanrısı ve aynı zamanda kardeşi Erebus ile olan birlikteliğinden güçlü ve önemli sayılabilecek tanrı ve tanrıçalar doğurur. Fakat, Nyx'in tek başına dünyaya getirdiği çocuklar da vardır, bu çocuklar adeta onun küçük versiyonlarıdır. Tek başına dünyaya getirdiği tanrı ve tanrıçaları şöyle sıralayabiliriz:

-Hypnos (uyku tanrısı), Thanatos (ölüm tanrısı), Nemesis (intikam tanrıçası), Geras (yaşlılık tanrısı), Eris (çekişme ve kaos tanrıçası), Charon (ruhları Acheron nehrinden yer altı dünyasına taşıyan tanrı).

Erebus ile olan çocukları ise:

-Aiether ve Hemera'dır. Her ne kadar gece ve karanlık ile özdeşleşmiş olsalar da, çocukları onların tam zıttıdır. Hemera, günün tanrısı iken, Aither ışığın tanrısıdır.

Anlatılana göre, her gece Nyx ve Erebus Tartarus’tan yükselir ve oğulları Aiether’in ışığını kapatıp karanlığı getirirler. Sabah olduğunda ise geri çekilirler ve Hemera gelip dünyayı tekrardan aydınlığa kavuşturur. Bir süre sonra ortaya çıkan mitlerde Nyx’in çocukları güneş tanrısı Helios ve şafak tanrıçası Eos ile değiştirilmiş olsa da Nyx’in görevine her zaman sadık kalınmıştır.


Bazı kaynaklara göre Nyx, büyü, gizem ve hatta cadılığın tanrıçası olan Hekate’nin de annesidir. Hekate ise, 3 farklı yöne bakan bir tanrıça olarak bilinir. Hristiyanlığın erken dönemlerinde birçok olumsuz anlam yüklenmiş olsa da, Neopaganizm'de sevilen bir tanrıçadır. Hekate Karyalılar tarafından sevilir ve Anadolu ya da Trakya kökenli olduğu söylenir.

Nyx’in ailesinin bu kadar güçlü olması onun evrendeki yerinin ve etkisinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serer.

Peki ya Şimşeklerin Tanrısı Zeus neden Nyx’ten çekinir?

Homeros’un İlyada’sında Zeus’un Nyx’ten çekindiği belirtilir. Eserde Nyx, siyahın en koyu tonunda kanatları olan ve yıldızlarla dolu bir pelerin giyen, güzel ve güçlü bir kadın olarak betimlenir. Onun varlığı, gecenin tehlikelerini bilinmeyenlerini ve gizemleri simgeler.

İlyada’da anlatılana göre, Doğum ve Evlilik Tanrıçası olan Hera, Zeus’a bir oyun oynamak ister, Hypnos’a giderek ondan belirlediği bir zamanda Zeus’u uyutmasını ister. Hypnos da bir tanrı olmasına rağmen gücü Zeus’a yetmez ve tamamen uyutamaz. Zeus bu durumu fark ettiğinde Hypnos’u takip eder, kovalamaca Tartarus’un girişinde son bulur. Hypnos korkar ve annesi Nyx’in mağarasında saklanır. Zeus her ne kadar Hypnos’a öfkelense de Nyx’in yaşadığı yere girmek istemez, onu kızdırırsa neler olabileceğini az buz da olsa tahmin edebildiğinden kovalamaca sona erer.

Zeus’un Nyx’ten bu denli korkmasının ana sebebi, Nyx’in Zeus’tan yaşça büyük olması ve daha güçlü ve saygın olmasından olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta Nyx ilkel ve kaostan var olan bir tanrıça.

Nyx, mitolojik anlatılarda çok sık karşılaştığımız bir tanrıça olmasa da Yunan mitolojisinde varlığı hissedilmiştir. Hem ölümlülerden hem de tanrılardan saygı ve hayranlık uyandıran bir figür olarak tasvir edilir. Öyle ki, Nyx’in ünü mitoloji sınırlarını geçip edebiyata kadar uzanır. Marvel’ın çizgi romanlarını mitolojiden esinlendiğini düşünürsek, Nyx’i de ele aldıkları ‘Avengers: No Road Home’ serisinde ele alındığını görebilirsiniz. Hatta bazılarının kapağında Nyx’e dair unsurlar bile bulunmakta.