Zihniniz ve Bedeninizle Bağ Kurmanızı Sağlayacak Aktiviteler

Mental yorgunluğunuzu dindirmek için bu yazıya bir göz atabilirsiniz.

Günlük hayatımız eskiye oranla daha fazla uyarıcıyla doludur. İlk başta sadece zaman geçirmek için yapmaya başladığımız alışkanlıklar -sosyal medya gibi- kontrolümüzden çıkarak bilinçsizce bağımlılık haline gelebilir. Bu sebeple hayatın gerekliliklerini ve sorumluluklarını yerine getirmek de gittikçe zorlaşır. Zihnimizle aramızdaki mesafe artarken kendimizden de uzaklaşabiliriz ama bedenimizle bütünsel olarak daha sağlıklı ilişki kurmak için deneyip belki de hayatımızın bir parçası haline getirebileceğimiz aktiviteler vardır. Birkaç tanesini sizin için derledik.

Yoga Yapmak

Hindistan’da bulunan kalıntılarda yoga pozlarına rastlanması bu dalın çok eski tarihten beri insan hayatında var olduğuna işarettir. Milattan önce 6500’lere uzanan köklü bir geçmişe sahiptir.

Günümüzde yogaya karşı yoğun bir ön yargının olduğu su götürmez bir gerçektir fakat geçen zamanla ilginin de arttığı görülebilir. Doğası itibari ile yoga, çeşitli pozlarıyla sakin ve dingin işleyişe sahip ama bunlar basit akrobasi hareketlerinden ötedir. Yogayla zaman içerisinde kalmayı, o anda yaşamayı ve sabretmeyi deneyimleyebiliriz. Ayrıca vücudumuzu çeşitli pozisyonlarda tutarken nefes alışımız ve zihnimiz entegrasyon içindedir. Sadece on dakikalık bir seansın ardından dahi sanki başka dünyadan tekrar olduğunuz konuma gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Belki de yogaya şans vermenin zamanı gelmiştir. 

Günlük Yazmak

Eminim ki küçükken birçoğumuz basit defterlere günlük tutmuşuzdur. Kimimiz peluşlu günlüklere kimimiz ise küçük kilitleri olanlara sahiptik. Peki o zamanlarda bize bu kadar keyif veren şeyi neden hayatımızın yetişkinlik evresinde de devam ettirmiyoruz?

Yaşamımıza devam ederken çeşitli duygular ve olaylarla karşılaşıyoruz. Bunlar bazen çok stresli bazen ise çok öfkeli oluyorlar ve zihnimiz dolu bir biçimde işlerimize devam ediyoruz. En sonunda kafamızı yastığa koyduğumuzda düşünceler birbirini boğmak isteyen düşmanlar gibi kovalamacaya tutuşuyor. İşte yazmak bu noktada zihnimizi berraklaştıracak etkinliktir. Düşünceleri kağıda aktardığımız zaman kalabalık gittikçe azalacaktır. Bunu her günün sonunda yapmak zorunda da değiliz. Bazen sadece içimizden yazmak geldiği zaman yapmak dahi etkisini hissettirecektir.

Yürüyüş Yapmak

Bu en klasik olanlardandır. Enerji atmanın en basit yollarından biri olduğu için çoğu insan tercih eder fakat bu genellikle kulaklık ve müzikle yapılır. İtiraf etmem gerekirse bu versiyon bana da her zaman daha eğlenceli gelmiştir ama bu zihnimizle kurulan bağın arasında, engel olduğu gerçeğini değiştirmez. Bunu biraz daha açmak istersek müzik dinlerken dikkatimiz yine onun yönlendirdiği şeyler üzerine kayıyor ve asıl düşüncelerimizden uzaklaşıyoruz. Kendimize özgürce düşünmek için fırsat dahi vermiyoruz. Bu yüzden ekstra bir dikkat dağıtıcı unsur olmadan yürüyüşü gerçekleştirmek zihnimizin derinliklerini de açığa çıkaracaktır.

Kitap Okumak

Kitaplar çeşitlilik ve derinlik konusunda tahmin edemeyeceğimiz büyüklüktedir ve değişik alanlarda birbirinden farklı eserlere rastlamak mümkündür. Bazen yaşadığımız şeyleri anlamlandırmakta ya da ne hissettiğimizi anlamakta zorluk çekebiliriz. Ayrıca duygularımızı ifade etmekte iyi olmayabiliriz. Bu noktada okuduğumuz şeyler, zihnimizin bir yansıması konumuna gelebilir ve kendimiz hakkında hiç düşünmediğimiz kapılara yol açarken yeni şeyler keşfetmemize olanak sağlayabilir.