300 Yıl Önce Cadılık Suçuyla Öldürülen Kadınlara Af Çıkıyor

İskoçya'da cadılık suçuyla infaz edilen kadınlara af çıkması söz konusu.

16 ve 18. yüzyılda İskoçya'da şeytanla dans etmek ve hayvanlara dönüşmek gibi ithamlardan dolayı oluşan panikle İskoçya'da binlerce kadın cadılık ve büyüyle suçlandı ve birçoğu da idam edildi.

Şimdi, Cadılık Yasası çıktıktan üç yüzyıl sonra, yüzde seksen dördü kadın ve üçte ikisinden fazlası idam edilmiş olmak üzere 3,837 kişiye af ve resmi özür kazanılması için kampanya yapılmakta. İskoçya Cadıları grubunun yaptığı iki yıllık çalışmadan sonra suçlananların isimlerinin aklanması önerisi parlamentoya ulaştı. Bu hareket 2001'de gerçekleşen Massachussettes'de cadılık suçuyla idam edilen kişilerin suçsuz ilan edilmesi emsalini izledi.

Cadılığın ölüm cezasına çarptırılan bir suç olmasıyla, suçlu bulunanlar sıklıkla boğularak öldürülür ardından da kazıkta yakılarak ardında ceset bırakılmaması sağlanırdı. Birçok kişi yoğun işkence ardından suçunu kabul etti.


İskoçya Cadıları web sitesi cadılıkla ilişkili olan kazan, süpürge, siyah kedi ve siyah şapkaların aynı zamanda kötü su kalitesi nedeniyle bira kaynatan kadınlarla da ilişkilendirilebileceği not ediliyor. Süpürge insanlara biranın indirimde olduğunu göstermek için, kazan birayı hazırlamak için, kediler farelerden kurtulmak için ve şapkalar da market ve pazarlarda kolayca görülebilmeleri için kullanılırdı. Kadınlara içki sektöründen uzaklaştırıldı ve barcılık kendini kazançlı bir sektör olarak kanıtladığında erkekler tarafından ele geçirildi.

Claire Mitchell, İskoçya Cadıları projesinin yöneticisi, cadı avlarının çoğunlukla kadın mağdurları adına af, özür ve ulusal bir anıt peşinde olduklarını söyledi.

Bunun neden günümüzde hâlâ bu kadar önem taşıdığını sorabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken ilk nokta bu cadı avlarının nasıl büyük çoğunlukla kadınları hedeflediğidir. İkincisi ise bu avların sonucunda kadınların kendi yarattıkları kazançlı bir işten itilip bu işin nasıl erkeklere peşkeş çekildiğidir. Avların yalnızca bahsedilen ikinci nedenle gerçekleştiğini söylemek yanlış olsa da kadınların bira yapımı işinden atılmasının da büyük bir rol oynadığı reddedilemez. Cadılığın hâlâ günümüzde de kadınlarla özdeşleştirilen bir imge olması da cabası.


Claire Mitchell'in sözleriyle: ''Perspektife koymak gerekirse, Salem'de 300 kişi suçlandı ve 19 kişi infaz edildi. İskoçya'da yakacak kadın bulmakta bir numaraydık. İnfaz edilenler suçlu değillerdi ve aklanmalılar.''