5127 Denemeden Sonra Gelen Başarı: Dyson’ın Hikayesi

Dyson'ın hikayesi

1991 yılında, James Dyson tarafından kurulmuş olan günümüzde oldukça popüler olan Dyson markası, elektronik ürünleri tasarlayan ve üreten bir markadır.

Dyson, günümüzde insanların hayallerini süsleyen elektrikli ürünleri ile tanınan oldukça popüler bir marka olarak bilinse de, bu popülarite ve başarının ardında James Dyson’ın pes etmek nedir bilmeyen ruhu vardır. Bir hayal kırıklığından ve sayısız denemenin ardından doğan Dyson’ın hikayesi, günümüzde küresel çapta bir başarıya dönüşmüştür.

James Dyson’ın İlhamı

Babasını henüz 9 yaşındayken kaybeden James Dyson, ev işlerinde annesine yardım ederek büyümüştür fakat bu işleri yaparken bazı şikayetleri olmuş ve bu şikayetler onu yenilikçi bir fikre itmiştir.

Peki nedir James Dyson’ın ev işlerinden nefret ettiren şikâyeti? Süpürgelerin tozları çekmemesi!

Küçüklüğünden beri annesine temizlik işlerinde yardım eden James Dyson, süpürgelerin toz torbasını sürekli değiştirmekten, sürekli yeni toz torbası almaktan ve süpürgenin çekmediği tozları temizlemekten nefret etmiş, dönemin en iyi süpürgelerinde bile aynı sorunu yaşamış. Bu nefret ise James Dyson’ı süpürge sektörünü köklü değişime uğratacak bir buluşa itmiştir.

Toz Torbasız Süpürge Olabilir Mi?

Süpürgelerin tozu çekmemesi, toz torbasının hızlı dolması, değiştirmek için ise sürekli yeni toz torbası almanın maliyetinin fazla olması gibi nedenler James Dyson’ın aklına ‘’toz torbasız bir süpürge olabilir mi?’’ sorusunu getirmiş.

O sırada bir fabrikada çalışan James Dyson, siklon teknolojisi ile karşılaşır. Tozların siklon teknolojisi sayesinde hava ile ayrıştırılabildiğini gören Dyson, bu teknolojinin evde kullanılan süpürgelerde nasıl uygulanabileceğini düşünür. Bu düşünce ve James Dyson’ın mühendislik bilgisinin birleşmesiyle birlikte, torbasız elektrikli süpürgenin temelleri atılır.

Sayısız Deneme Süreci

Torbasız elektrikli süpürge için harekete geçen James Dyson, ilk prototipini karton kullanarak yapmıştır ve günümüzdeki Dyson süpürgelerinin temellerini atmıştır. Ancak günümüzdeki başarıya ulaşana kadar çeşitli zorluklarla karşılaşmış, bu zorluklar karşısında ise asla yılmadan denemeye devam etmiştir. Yaşadığı her başarısızlık, onu hayalindeki süpürgeye daha çok yaklaştırmış, yıllar süren deneme yolculuğunun ardından 5127. Denemeden sonra James Dyson, hayalindeki torbasız elektrikli süpürgeyi ortaya çıkarmıştır.

İlk Başarı

James Dyson, buluşunu 1983 yılında İngiltere’de ilk kez piyasaya sürmüş fakat ürün İngiltere pazarında yeteri kadar ilgi görmemiştir. İngiltere’deki başarısızlığa rağmen pes etmeyen Dyson, ürününü Japonya pazarında satmaya karar vermiş ve ilk ticari başarısını Japonya’da elde etmiştir.

G-Force adıyla Japonya’da piyasaya çıkan ilk Dyson süpürgesi, büyük satış rakamlarına ulaşmış.

Japonyadaki satışlardan elde edilen gelirlerle James Dyson, İngiltere’de Dyson ismiyle kendi şirketini kurmuştur ve ‘’DC01’’ adında Dyson elektrikli süpürgeyi piyasaya sürmüştür. İngiltere pazarında büyük ilgi gören DC01 modeli sayesinde Dyson markası, kısa sürede büyük satış rakamlarına ulaşarak büyük bir pazar payı elde etmeyi başarmıştır.

Dyson İnovasyonu

Dyson markası, torbasız elektrikli süpürgelerle sınırlı kalmamış, Dyson'ın yeniliği, zaman içerisinde evde kullanılan el kurutma makineleri, saç kurutma makineleri, fanlar ve hava temizleyiciler gibi çeşitli teknolojik aletlere de yayılmış ve küresel çapta başarıya ulaşmıştır.

Sonuç

Dyson’ın hikayesini salt mühendislik başarısı olarak anlatmak doğru olmayacaktır. Bu küresel başarının arkasında şüphesiz James Dyson’ın kararlılığı ve yenilikçi bakış açısı yatıyor. James Dyson’ın toz nefreti ile başlayan bu yolculuk, bugün dünya çapında tanınan ve pek çok insanın hayallerini süsleyen bir markanın doğmasına sebep olmuştur.