8 Mart Dünya Kadınlara Özel İndirim Günü

Nedir bu 8 Mart? Kadınlara Ayrıcalıklı Davranma Günü de bizim mi haberimiz yok (!)

Evet, bugün 8 Mart. Hepimiz 8 Mart gelmeden günler önce 8 Mart’ın getireceği fırsatları ve indirimleri duymuşuzdur. Kozmetikten elektroniğe birçok alanda indirimler var ve kuaförlerden gece kulüplerine herkes bi fırsat yaratma peşinde. Geçen gün bir gece kulübünün 8 Mart özel afişine rastladım mesela. “Bayanlara özel ilk içecek 1 TL!” Bir diğerinde de sadece kadınları alıyorlar kulübe ve çok yakışıklı bir DJ getirtiliyor geceye özel. Tamam, anladık 8 Mart’a özel bir şeyler yapılmak isteniyor ama neden? Nedir bu 8 Mart? Kadınlara Ayrıcalıklı Davranma Günü de bizim mi haberimiz yok (!)




Aslında 8 Mart’ın ortaya çıkışı ile ilgili farklı rivayetler bulunmakta. Mesela 8 Mart 1857’de New York’ta kadınlar daha iyi koşullarda çalışmak ve eşit işe eşit ücret için ayaklanmışlardır. 1911 yılında ise bir firmada yangın çıkmış ve 129 kadın hayatını kaybetmiştir. Genellikle yangın ve 8 Mart’ın yarattığı grev ortamı özdeşleştirilmiştir. 1917’nin 8 Mart’ında Rus kadınlar “Ekmek ve gül istiyoruz” sloganları ile yine sokaklara dökülmüştür. 8 Mart’ın neden ortaya çıktığına baktığımızda temelde yatan şey şu: eşitsizlik. Kadınlar yüzlerce yıldır bunu yok etmek için mücadele ettiler. Kadınların istediği tek şey vardı, o da eşit olmak; erkeklerle eşit haklara, eşit ücretlere, eşit muameleye sahip olmak. Bunun için ellerinden ne geliyorsa yaptılar; boykot ettiler, grev yaptılar, yürüyüşler düzenlediler, bir şekilde seslerini

duyurmaya çalıştılar.

 Yüzyıllardır devam eden bu mücadelede güzel başarılar elde edilse de mücadele hala devam etmekte. Bugün bizler evimizden işimize arabamızla gidebiliyorken bu dünyanın başka bir ülkesinde kadınların araba kullanması yasak. Dünyanın başka bir ülkesinde kız çocukları okutulmuyor. Dünyanın başka bir ülkesinde bir kadın yanında bir erkek olmadan insan muamelesi göremiyor. Hala kadınlara “elinin hamuruyla erkek işine karışma” deniyor. Hala bazı insanlar mesleklerin cinsiyeti olduğuna inanıyor ve aynı işi sırf kadın olduğu için ona vermiyor. “Kadın kısmı”nın yapamayacağı işler olduğuna inanıyorlar hala. Hala kadın doktoru olmayan bir hastanede bir kadın ölüme terk ediliyor. 

Bugün içinde yaşadığımız bu dünyada her gün yüzlerce kadın cinayete kurban gidiyor. Kadınlar hala eski eşlerinden, eşlerinden, babalarından, abilerinden, sevgililerinden şiddet görüyor. İş yerlerinde patronları tarafından tacize uğruyor hala kadınlar. Sokakta yürürken çirkin bakışlara, küfürlere, iğrenç tekliflere maruz kalıyor hala kadınlar. Küçücük yaşta gelin ediliyor hala kadınlar. Tecavüze uğrayıp onlarca parçaya ayrılıyor hala kadınlar.

 

Konumuzdan fazlaca uzaklaştık sanırım. Sahi 8 Mart diyorduk, değil mi? 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü! Bu gün onlarca gün arasından seçilip kadınlara armağan edilmiş bir gün mü? Gezsinler, tozsunlar, eğlensinler, alışveriş yapsınlar mı mesele? Kadınlar senede bir gün her şeyin %50 indirime girmesini mi istiyor gerçekten? Üzgünüm ama konudan uzaklaşan ben değilim, konudan uzaklaşan sizlersiniz.

 Yüzlerce yıldır eşitlik isteyen bu kadınlara sizler tutmuş ayrıcalık veriyorsunuz. Bu güne özel kadınlara ilk içkiyi 1 TL’den veren gece kulübü, erkek müşterilerine ayrımcılık yapmış olmuyor mu? “Sadece bayanlara özel” diyen marka ise zaten olaydan bihaber, ortaya alışveriş çılgınlığı yaratmak için çıkartılmış bir günde reklam yapmanın peşinde zavallım. Kadınları bir araya toplayıp erkek DJ çıkarmaksa hem kadınlara hem erkeklere hakaret. Erkeksiz bir dünya değil eşit bir dünya istiyoruz. Ve madem Kadınlar Günü, o zaman kadın DJ çağırın?  

İndirimlere gelecek olursak; indirimi herkes sever ona diyecek laf yok. Hatta “oh hayat kadınlara daha güzel ne güzel her şeyi yarı fiyatına alıyorlar” diyen erkek okuyucular vardır şu an aranızda. Evet, haklısınız bu bir çifte standart. Bu yüzyıllardır eşitlik için mücadele veren herkese bir hakaret. Ama bu fırsatı da değerlendirmek lazım çünkü bugün kadınlar sırf kadın oldukları için kullanmak zorunda oldukları ürünlere %18 vergi ödeyerek sahip olabiliyorlar. Evet yanlış duymadınız ihtiyaç için uygulanan verginin iki katı kadar bir vergi ödeyerek kadın hijyen ürünlerine sahip olabiliyoruz. Regl olmayı biz seçmişiz ve ped kullanmamız lüksmüş gibi %18 vergili o ürünleri alıyoruz. O yüzden bırakın da şu sözde indirimden de azıcık yararlanalım ve emin olun sadece indirimi kaptık diye hayat kadınlara daha güzel olmuyor. Bir de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bu indirimler hep bi kozmetik sektöründe, hep kıyafetlerde ve hep kuaförlerde. Yani kadınların ihtiyacı olan tek şey dış güzellik (!) Neden kadınlara özel tiyatro ve sinema biletinde %50 indirim yok? Neden kadınlara özel indirim kültür ve sanat alanında değil? Neden %50 indirimle kitap alamıyoruz? 


 Velhasılıkelam geri kalan 364 gün üzülen, dövülen, sövülen, taciz edilen, aşağılanan kadınları 1 günlüğüne yüceltip vicdan hafiflettiğimiz bir gün değil 8 Mart. Lütfen 8 Mart’ın içini boşaltıp böyle saçmalıklarla süslemeyelim. Pozitif ayrımcılığın değil eşitliğin olduğu bir 8 Mart yaratalım. Eşit bir dünya için mücadele veren tüm kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun!