8 Yıl Boyunca Hücreye Hapsedilen Kadın: Natascha Kampusch

Çocukken kaçırılıp 8 yılını bir evin bodrum katında, hücrede geçiren Natascha Kampusch'un hikayesi...

'Natascha Kampusch', 2 Mart 1998'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da okula giderken 'Wolfgang Priklopil' tarafından sokaktan kaçırıldı. Natascha kaçırıldığında henüz 10 yaşındaydı. Avusturya'daki en büyük kayıp kişi aramalarından birine yol açtı. Natascha'nın iki adam tarafından beyaz bir minibüse sürüklenirken görüldüğüne dair raporların ardından arama, minibüs sahiplerine odaklandı. Hatta polis, minibüs sahibi olduğu belirtilen, onu kaçıran kişiyi ziyaret etti ve onunla görüştü. Ancak sunduğu mazeretten memnun kaldılar ve onu daha fazla şüpheli olarak takip etmediler. 

Natascha, Wolfgang Priklopil'in Viyana'nın hemen kuzeydoğusundaki Strasshof'taki evinin bodrum katında gizli, penceresiz bir hücrede tutuldu. Burada fiziksel ve cinsel tacize uğradı. Başlangıçta hiçbir koşulda bodrumdan çıkmasına izin verilmedi ancak zamanla evin diğer alanlarına girmesine izin verildi. Priklopil için yemek pişirmeye ve temizlik yapmaya zorlandı. Ona kitaplar ve bir radyo teklif etti, kendini eğitmeye devam etmesine itiraz etmedi.

Raporlara göre, Priklopil'in bunu yapmasının sebeplerinden biri, Hitler'e olan hayranlığından kaynaklanıyordu. Priklopil, Natascha'nın kendisini Nazilerin kurbanı gibi hissetmesini istedi. Natascha kaçışından sonra "Bana az yiyecek, küçük giysiler verdi. Beni küçük düşürdü, ağır işler yapmama izin verdi ve saçımı kazıdı. Adolf Hitler'e hayrandı ve kendimi Nazi kurbanları gibi hissetmemi istedi." dedi.

23 Ağustos 2006 günü öğleden sonra, o zamanlar 18 yaşında olan Natascha'nın arabasını süpürmesi için Priklopil, evinin garaj yoluna çıkmasına izin verdi. Priklopil, bir telefon geldiğinde, elektrik süpürgesinin gürültüsünden uzaklaştı ve geçici olarak gözden kayboldu. Süpürgeyi çalışır durumda bırakan Natascha kaçmak için bu fırsatı değerlendirdi, bir komşunun evine koştu ve ona kim olduğunu söyledi. Polis çağrıldı ve Natascha ailesiyle yeniden bir araya gelebildi. 

Tutuklanmasının yakın olduğunu anlayan Priklopil, Natascha'nın süpürdüğü arabayla evinden kaçtı. Araba daha sonra polis tarafından terk edilmiş halde bulunurken Přiklopil, Viyana'daki Wien Nord istasyonuna ulaşana kadar polisten yaya olarak kaçmaya devam etti. Daha sonra trenin altına atlayarak intihar etti. 

Natascha Kampusch şu anda yazar, televizyon sunucusu ve aktivist olarak çalışıyor. İlk başta deneyimi hakkında konuşmak konusunda isteksiz olmasına rağmen, sonunda esaret altında geçirdiği süre hakkında iki kitap yazdı. Eylül 2010'da ilk kitabı 3096 Tage'i (3096 Gün) yayınladı ve ertesi yıl filme uyarlandı. İkinci kitabı 10 Years of Freedom, kaçışının onuncu yıldönümüne denk gelen Ağustos 2016'da yayınlandı. Bunlar haricinde şahsına ait yazdığı başka kitaplar da bulunmaktadır. Kendisine Priklopil'in evi verildi. Orada yaşamamasına rağmen evin masraflarını ve bakımını karşılamaya devam ediyor.

https://youtu.be/_W7UQoD3veA

KAYNAKÇA

https://www.goodto.com/entertainment/what-happened-to-natascha-kampusch

https://www.wionews.com/entertainment/8-years-in-hell-how-natascha-kampusch-the-girl-in-the-cellar-escaped-from-her-kidnappers-house-553784