Affiliate Marketing Nedir?

Son dönemlerde meslek haline gelen satış ortaklığı nedir?

Türkçe karşılığı ‘’Satış Ortaklığı’’ olan Affiliate Marketing, en çok tercih edilen pazarlama türlerindendir. Affiliate, ortaklık anlamına gelirken marketing ise pazarlama anlamına gelir. En bilinen anlamıyla doğrudan satış sisteminin internetteki versiyonudur. Günümüzde insanların internet üzerinden para kazanmasını sağlar. İnternetin hayatımıza yerleşmesinden sonra reklam ajansları; sosyal medyada veya internet sitelerinde insanların herhangi bir konuda güvenini kazanmış kişilere, internet üzerinden bir ürünü ya da hizmeti tanıtmasına aracı olur ve yaptığı satıştan komisyon elde ederek para kazanır. Yani satışa sunulan ürünleri tanıtarak satılmasına vesile olan kişi para kazanır. İşte bu anlaşmaya da affiliate marketing denir. Siz bir nevi satış elemanı rolüne bürünürsünüz ve sattığınız her ürün için komisyon kazanırsınız.  Mesela affiliate marketing amazon, affiliate marketing çiçek sepeti, affiliate marketing trendyol vb. siteler özellikle sosyal medya içerik üreticileri ile bu satış ortaklığını gerçekleştirir. Instagram gibi platformlarda, sürekli karşımıza çıkan ürün linkleri verilmesi de affiliate marketing örneğidir.

Affiliate Marketing sisteminin çalışması için üç taraf bir arada olmalıdır. Satıcı, tüketici ve ortak. Satıcı yani üreticiyi marka olarak adlandırabiliriz. Çoğu zaman pazarlamaya dahil olmaz fakat ortakların sattığı üründen gelirini ve karını paylaşır. Tüketici, marketing sisteminin yürümesinde belki de en çok katkısı olan, satışı desteklenen ürünü satın alan taraftır.  Ürün sosyal medya platformlarında veya internet sitelerinde satın alınması için tüketicinin hizmetine sunar. Satıştan elde edilen kâr ise, satıcı ve ortak arasında paylaştırılır. Son taraf olan ortak, satıcının sunduğu ürünü tüketiciye internet aracılığıyla pazarlayan kişidir. Amacı tüketiciye ürünü satın almaya ikna etmektir. Genellikle bu taraf içerik üreticilerini veya satış ortaklığı şirketlerini bünyesinde barındırır.

‘’Pastane açsam gelir elde edebilir miyim?’’ sorusuyla ‘’Affiliate Marketing ile gelir elde edebilir miyim?’’ soruları arasında pek fark olduğu söylenemez. Doğru zaman yönetimi, doğru yöntem, yeterli bütçe ve en önemlisi doğru satış ortaklığı ile gelir elde etmeniz mümkün. Kazanç elde etme yöntemi, üretici ile ortak arasındaki anlaşmaya göre birçok şekilde değişebilir. Kazanç elde edebileceğiniz yöntemlerden biri satış başına ödemedir. İsminden de anlaşılacağı üzere üretici, ortağına yaptığı her satış için belli bir oranda ödeme yapar. Affilate Marketing sistemini kullananların en çok tercih ettiği gelir elde etme yöntemidir. Özellikle instagram gibi sosyal medya platformlarıyla yapılan link verme yönteminin tıklanmalarıyla para kazanan kitle gün geçtikçe artmaktadır. Bu şekilde influencer ile şirket arasında yapılan anlaşmayla kazanç elde etme yöntemine tıklama başına ödeme denir. Bu yöntemde üretici, ortağının sitesine getirdiği kişi başına yani tıklanma kazandırdığı oranda ödeme yapar. Bunun gibi daha çok gelir kazanma şekilleri yapılan anlaşmaya göre bonuslar, ödüller, kuponlar gibi çeşitlenebilmesi mümkün.

Affiliate Marketing Avantajları

Genellikle bir affiliate marketing programına girmek ücretsizdir. Başlangıç aşamasında ucuz veya ücretsiz maliyetle başlamak kişiye büyük fayda sağlamaktadır. Düşük maliyetin yanı sıra programa girmek için form doldurmak dışında başka bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Ayrıca kazanç sağladığınız yani çalıştığınız saatler genellikle 24 saat şeklindedir. Böylece uyku esnasında bile para kazabilirsiniz. En büyük avantajlarından biri ise tüm gün masa başında çalışmak yerine evinizde istediğiniz şekilde çalışabilmenizdir. Çalıştığınız şirkete herhangi bir bağımlılık yaşama zorunda kalmazsınız çünkü komisyona bağlı bir sistem olmasından dolayı, tek bir şirkette değil birden fazla şirkette çalışarak hem kendinizi geliştirebilir hem de kazancınızı arttırabilirsiniz. Kendinizi geliştirdikten sonra, performansınızı ortaya koyarak tüketiciyi siteye çekecek yaratıcı kampanya ve reklamlarla satışa sunduğunuz ürünü daha fazla kişiye ulaştırabilirsiniz. Satış performansınızı, yetenekleriniz sayesinde arttırdıktan sonra o ay kazancınızın artacağından şüpheniz olmasın. Bu sistem, tamamen verdiğiniz emeğin karşılığını almanız şeklinde ilerliyor diyebilmek mümkün.