Ağaç Süslemek ve Yılbaşı Kutlamak Türk Geleneği Mi?

Süslü çam ağaçları, yeni yıl için geri sayım ve Türk kültürü.

Yılbaşı döneminin gelmesiyle ülkemiz insanlarının tartışmaları da başlamış durumda. Yılın bu döneminde en çok tartışılan konulardan biri de yılbaşı ağacı mevzusu.

Yılbaşında ağaç süslemeyi çok güzel bir etkinlik olarak gören bir kısım olsa da, bunun bizim kültürümüzde yeri olmadığını savunan, batıya özenmek olarak gören kişi sayısı da oldukça fazla.

Peki gerçekten ağaç süslemenin bizim kültürümüzde yeri yok mu?

Aslında bu konuda çoğu kişi yanılıyor. Ağaç süslemek bir pagan geleneği olarak biliniyor. Ve şaşırtıcı olan şey de şudur ki, Paganizm'in kökü olan Pagan kelimesi, Hristiyan olmayan insanlar için kullanılıyor.

Yani ağaç süsleme geleneğine karşı olan ve bunun Batı'ya özentilik olduğunu savunanlar, ki aslında kastettikleri Hristiyanlık inancı, bu geleneğin kökenini bilmiyorlar. Çünkü bu geleneğin kökleri Paganizmle birlikte Şamanizme, buradan da Türklüğe dayanıyor.

Ağaç süslemenin yanı sıra, yılbaşının kutlanması da çoğu kültürde var olmakla birlikte, Hristiyanlıktan bağımsız olarak Türk kültüründe de yerini bulmuş görünüyor. 22 Aralık tarihini yeni yıl olarak kabul etmiş eski Türkler, bu yeni yılın gelişini çam ağaçlarını süsleyerek kutluyorlardı.

Ağaç süslemenin ve yılbaşını kutlamanın, atalarımızın bir geleneği olduğu sonucuna böylelikle ulaşabiliyoruz. Ağaç süslemeyi ve yılbaşını kutlamayı engellemektense, atalarımızın geleneğini devam ettirmek ve bundan olabildiğine keyif almak daha güzel bir seçenek gibi duruyor.

Zira kültürümüze ve geleneklerimize sahip çıkmalıyız.