Alan Wake 2
Onun hakkında birçok hikaye anlatılır, ondan asla kaçamazsın.
Alan Wake 2, 2010 yılında çıkan Alan Wake'in devamıdır ve Remedy Entertainment tarafından geliştirilmiştir. Oyun, psikolojik korku ve gerilim unsurlarıyla dolu bir deneyim sunar.
Oyun müziklerinin özenle seçilmiş olduğunu anlıyoruz. Oyun için yapılan müzikler, geçmişi ve şimdiyi de anlatmayı ihmal etmiyor. Korku, gerilim ve macera temasından oluşan oyun müzikleri, bu duyguları insanlara aktarıyor ve biraz da kara mizah esintisi ekliyor. Oyunda, Alan ile Saga arasında geçişler ve bunların sırasının size bırakılması, oyunu daha da zevkli kılıyor. Sadece görselliği ile insanları germeyi ve korkutmayı başaran bu oyun, olay olgusu ile de kafa karıştırmasıyla ünleniyor.
Eskinin devamı olan bu oyun, kurallara uymak yerine kendi kurallarını koyuyor. Sahne geçişleri, olay örgüsü ve görselliği ile bize film deneyimi sunuyor. Özellikle oyun deneyimini müzikle birleştirmeleri ve hepsinden öte kaliteli bir dokunuşla yapılması, oyuna bağlanmanızı sağlıyor. Verdiği deneyimlerin hepsini yeri geldiğinde tek bir sahnede yaşatabilen bu yapım, ün kazanmaya devam ediyor.
Alan Wake ile oynarken, kendi kişisel travmalarını ve geçmişiyle yüzleşmesine şahit oluruz. İçine girdiği dünyada dış dünya ile bağlantının neredeyse imkansız olması ve çıkış yolunu ararken karşılaştığı zorluklar, oyunun sizi de oradan çıkışın imkansız olduğuna inandırmasına neden oluyor. Özellikle kendi beyninde kaybolmanın verdiği çaresizliği hissediyorsunuz. Alan’ın mahsur kaldığı dünyada karanlık, onun beynini oynayarak ve unutturarak içine işliyor; Alan’ı içten bitirmeyi hedefliyor ve beyninde kaybolmasını sağlıyor. Saga ile bağlantısını anlayan Alan, ise senaryoyu değiştirebileceğini düşünüyor ve karanlık ile en iyi olduğu şekilde, yazarak savaşıyor.
Saga karakteri ile oynamak da ayrı bir deneyim sunuyor. İki karakterin birbirine bağlı olması, bir dayanışma hissiyatı yaratsa da yalnızlık hissi hiç gitmiyor. Saga, tarikatın sırrını çözerken bir yandan da kendi köklerini ve sırlarını keşfediyor. Saga ile oynarken kendimizi donanımlı bir FBI ajanı olarak buluyoruz. Özellikle cinayetleri ve olay örgüsünü birleştirirken, zihin yerine gidip topladığı kanıtları birleştirmesi ve bilgi kaynaklı gitmesi ile bizi kendi düşünme şekline çekiyor. Saga, Alan’ın dünyasına cinayetleri araştırması ile giriyor ve Alan’ın yaşadığı zorluklar ve yazıları ile dış dünyada karşılaşarak kendi korkuları ile de mücadele ediyor. Alan karakterinin yazıları ile bu dünyaya dâhil olan Saga, oyun ilerledikçe yazılan senaryoyu değiştirmeye ve Alan dahil herkesi kurtarmak için savaşıyor.
Thor ve Odin, İskandinav mitolojisinin önemli figürleridir. Thor, gök gürültüsü tanrısı olarak tanınırken, Odin bilgi ve bilgelik tanrısıdır. Oyunun en önemli karakterlerinden biri olan Thor ve Odin, oyuna mitolojik bir derinlik katmaktadır. Thor karakteri tanrı ismi ile anılsa da, oyunda mitolojiden bağımsız bir şekilde tasvir edilir, ancak benzerlikler vardır. Oyunda Thor karakteri güçlü ve ilgi çekici bir karakter olarak gösterilir; ancak bu karakter, karanlığa karşı da güçsüzlük göstermektedir.
Odin ise Alan Wake 2'de benzer şekilde mitolojik bir figür olarak yer alır. Odin, bilgeliği ve gücüyle tanınan bir tanrı olarak, oyunun karanlık dünyasında bilgi ve güç arayışını temsil eder. Odin’in karakteri, oyundaki karanlık ve doğaüstü unsurlarla bağlantılı olarak, bir bilgelik veya rehberlik rolü oynar. Aynı zamanda bu iki karakter, oldukça sevilen ve insana en benzeyen tiplemeler olarak bizleri güldürebiliyor.
Alan’ın yarattığı karakterlerle bağı güçlenirken, dünyasına dahil olan Alex Casey karakteriyle de bağ kuruyor. Alan’ın yarattığı karakterler aslında onun iç dünyasının bir yansıması oluyor ve Alex Casey’in kurgusal dünyadaki rolü, oyunun atmosferini ve temalarını derinleştiriyor.
Alex Casey ile Saga'nın ortaklığını ve dostluğuna şahit olmak, oyuna olan bağımızı güçlendiriyor. Alex Casey karakterinin iç dünyasında yaşadığı zorluklar nedeniyle karanlığın onu çekmesine ve buna rağmen kendisiyle savaşmasına tanık oluyoruz. Kendi iç dünyası ve korkularıyla mücadele etmesine rağmen Saga'nın yanında olması, bizleri karakterle daha da bağlıyor. Olabilecek en doğaüstü temalı bu oyun, bizleri derin, ilkel ve temel insani duygularla yüzleştiriyor.
Tom karakteri ise çelişkilerin en belirgin olanıdır. Tom'un Alan'a benzemesi, bizlere daha fazla soru sormaya itiyor. Tom'un hayat hikayesinin karanlığı, oyunun atmosferine büyük katkı sağlıyor ve kilit noktaları birleştiriyor. Aynı zamanda Alan'ın olabileceği bir başka parçası gibi duruyor ve Alan'ın bilinmeyen yönlerini yansıtıyor.
Oyunda grafiklerden gerçek çekimlere geçilmesi de akıllıca bir şekilde yapılmış ve bizlere görsel bir şölen sunmuş. Alan Wake 2 görselliği, olay örgüsü, karakterleri ve yarattığı kafa karışıklığı ile oyun seviyesini üst noktalara çıkarmayı başarmıştır.
https://www.youtube.com/watch?v=OPJoxLIOzDg&list=PLbNT78Q7M14zJp2DiJeYCtqzCwOpxbf_V