Alternatif Rock'ın Efsanesi: Red Hot Chili Peppers

Birbirlerinden kopamayan o dörtlü

Red Hot Chili Peppers, 1980'lerin Los Angelası'nda doğmuş, funk ve rock'u kendi özgü tarzlarıyla harmanlayan, birçoğumuzun "Californication" ve "Under The Bridge" şarkılarıyla tanıdığı bu hitlerle hafızamıza kazındığı grup oldu. Enerjik performansları ve yaratıcı tarzlarıyla her dinleyicinin kalbinde özel bir yer edindiler.

Nasıl Red Hot Chili Peppers Oldular?

Red Hot Chili Peppers’ın o muhteşem hikayesi.. Her şey, 1980'lerin başında Los Angeles'ta dört genç müzisyenin bir araya gelmesiyle başladı. Anthony Kiedis, Flea, Hillel Slovak ve Jack Sherman, rock ve funk'ın enerjisini birleştiren bir ses yaratmak istiyorlardı.

1988 yılında Hillel Slovak’ın yüksek doz nedeniyle hayatını kaybetmesi ve Jack Irons’un bu ölümü kabul etmek istememesi sonucunda gruptan ayrılması, grubun dağılma noktasına gelmesine neden oldu. Yeniden toparlanmalarıyla birlikte gruba gitarist John Frusciante ve davulcu Chad Smith dâhil oldu. Bu yeni kadro, Red Hot Chili Peppers’ın altın çağlarını yaşadı diyebiliriz. 1989’da çıkardıkları ‘Mother’s Milk’ albümü daha geniş kitlelere ulaşmalarını ve ilk “Altın Plak” ödüllerini kazanmalarını sağladı.

Bir Şarkıdan Daha Fazlası

2022'de üretkenliklerini konuşturup, iki albüm yayımlayan Red Hot Chili Peppers; 1984'ten bu zamana kadar 13 başarılı albümle rock müzik tarihine damgalarını vurdu. 1991'de çıkardıkları “Blood Sugar Sex Magik” adlı albüm ile gerçek çıkışlarını yaptılar. Albümün en sevilen parçası "Under The Bridge" uzun süre listelerde 2 numaranın sahibi oldu.

Zirveye tırmandığı zamanlarda, John Frusciante'nin yaşadığı ağır depresyon ile yaptığı ani ayrılık Red Hot Chili Peppers'ı zor durumda bırakmasına rağmen bir şekilde yollarına devam ettiler. Gruba John'un yerine gelen Dave Navarro ekibe katıldı. Dave ile birlikte yayımladıkları "One Hot Minute" albümü ile çok satış elde etseler de bir süre sonra Dave ile anlaşamayıp yollarını ayırdılar.

John Frusciante'nin Dönüşü

John Frusciante'nin Red Hot Chili Peppers'a dönüşü, hem grup hem de hayranları için dönüm noktasıydı. Flea, Frusciante'nin yaşadığı süreç boyunca yanında olmuş ve desteğini hiç eksik etmemişti. Flea ve diğerlerinin çabaları ile Frusciante gruba döndü. Bu dönüşle birlikte 1999'da çıkardıkları, meşhur "Californication" albümünü yayımladılar. Geçmiş yıllarda oluşan ayrılık, aldıkları yaraları, yaşadıkları zor durumları anlattıkları bu albüm, Red Hot Chili Peppers'ı daha güçlü halde yollarına devam etmesini sağladı.

2009'da Frusciante'nin solo devam etmek istediğini söyleyerek gruptan ayrıldı. Yaşanan bu durum sonrasında gruba Josh Klinghoffer dahil oldu. 10 yıl süren iyi bir birliktelikle, 2019'da Frusciante'nin tekrar dönmesiyle asıl dörtlünün kavuşması gerçekleşti. 2022'de "Unlimited Love" ve "Return of the Dream Canteen" isimli iki albüm yayımlayarak, eşsiz bir dönüş yaptılar.