Andy Warhol Belgeselini Yapay Zeka Seslendiriyor

Ünlü sanatçı Andy Warhol'un günlüklerinden ilham alınarak yapılan yeni belgesel serisinde yapay zeka ile sesi yeniden yaratılacak.

Andy Warhol'un günlükleri pop art alanında en tanınan sanatçının hayatını ve fikirlerini yeniden yapılandırma amacına yönelik en önemli kaynak. 9 Mart'ta Netflix'de yayınlanacak 'Andy Warhol Günlükleri' isimli dizi durumunda olduğu üzere günümüzde bile kariyerinin daha önce paylaşılmamış kısımlarını aydınlatmak için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Günlüğünde Warhol içten ve direkt bir şekilde içinde yaşadığı dünyayı anlatıyor. Tam da bu nedenle Glee ve Amerikan Horror Story dizileriyle de bilinen yapımcı Ryan Murphy belgesele dahil edilen günlük parçalarının sanatçı tarafında birinci şahıs anlatısı olarak seslendirilmesi gerektiğine karar verdi.

Her ne kadar proje başta oyuncu Bill Irwin'i Warhol'un seslendirme sanatçısı olarak kullanmayı kararlaştırsa da, yönetmen Andrew Rossi Andy Warhol'un sesini yapay zeka ile yeniden yaratmayı seçti. Bahsedilen yapay zekanın geliştirilmesinde sanatçının bilindik aksanı da göz önüne alındı.

Fragmanda yapay zeka ile yaratılmış Warhol'un 1982'de yapılan bir mekanik prototipe atıf olarak 'Ofise gittim çünkü benim robotumu yapıyorlar.' dediği duyuluyor.

Son zamanlarda sinema yapımcıları belgesellerde yapay zekaya daha sık başvurmaya başladılar. Geçtiğimiz yıl Roadrunner için Anthony Bourdain'in sesini yeniden yaratmak ve Get Back isimli üç bölümlük dizi için The Beatles'ın Let It Be albümünü yaratışının görüntüsünü düzenlemek için yapay zeka kullanılmıştı. Her ne kadar teknik açıdan etkileyici olsa da yapay zeka kullanımı vefat etmiş kişileri canlandırmak açısından etik tartışmalara yol açtı ve belgesel yapımcılığı ile geçeklerin anlatımının bağdaştırılması nedeniyle yapay zeka kullanımının ne kadar türe uygun olduğu soruları uyandı.

Sanatçının sesini yaratmak için yapımcılar And Warhol Vakfı'ndan izin aldılar, şef ve yazar Anthony Bourdain'in belgeselinin ardından gelen çekişme sonucu bu atlanamaz bir adım olduğunu kanıtladı. Yönetmen Morgan Neville 2018'de intihara kurban giden şefi yapay zeka yoluyla ölümünden kısa süre önce arkadaşına yazdığı epostayı okuması için belgeselde hayata döndürdü ancak şefin eski eşi kendisinin bu karardan haberdar edilmemesi nedeniyle memnunsuzluğunu dile getirdi.

Belgesel Stüdyo 54'teki partilerden Basquiat ile arkadaşlığına kadar Andy Warhol'un bütün hayatını kapsayacak, aynı zamanda uyuşturucu kullanımı ve yalnızlık hisleri gibi daha karanlık konuları da içerecek. Bütün bunların hepsi arkadaşlarının anlatımları ve 20. yüzyılın en bilinen ve yenilikçi sanatçılarından biri olan Warhol'un kendi anlatımları sayesinde gerçekleşecek.

9 Mart'ta yayına girecek belgeselin fragmanını aşağıda görebilirsiniz: