Anlaşılabilir Girdi Nedir?

Dil ediniminde anlaşılabilir girdi yöntemi.

Anlaşılabilir girdi (İngilizcede comprehensible input, kısaca 'CI'), iletişimsel bir bağlamda okuduğumuzu veya dinlediğimizi anlayarak yabancı dili edindiğimiz bir dil öğrenme yöntemidir. Amerikalı dilbilimci Stephen Krashen’in 1981 yılında ortaya attığı bu hipoteze göre kişi, okuduğu veya dinlediği materyalde geçen her kelimeyi anlamak zorunda değildir. Eğer çoğunluğunu bağlamdan yola çıkarak anlayabiliyor ise yeteri kadar anlaşılabilir girdi sonrası söz konusu dilin dil bilgisinin nasıl işlediğini de kavrayacaktır. Dolayısıyla dil öğrenen kişinin yolun başında iken kalın dil bilgisi kitaplarına gömülmesine gerek yoktur. Bunun yanı sıra Anlaşılabilir Girdi Hipotezine göre kişi, henüz ilk günden kendini yabancı dilde konuşmaya zorlamamalıdır, zira Krashen’e göre bu girdiler birikip bir gün doğal dil edinimi (natural language acquisition) sonucu çıktı olarak meyvelerini verecektir.

Anlaşılabilir girdi yönteminde ilgili yabancı dilden öğrencinin ana diline çeviri yapılmaması tavsiye edilir. Nitekim her dil kendine özgü olup başka bir dilin çevirisi değildir. Resim, jest ve mimikler gibi görsel ipuçları aracılığıyla mesaj aktarılır. Bu yöntemin en güzel örneklerinden biri, Dreaming Spanish adlı YouTube kanalıdır. Adından anlaşılacağı üzere İspanyolca edindirmeyi amaçlayan bu kanalda çeşitli seviyeler için videolar yer almakta.

Peki, anlaşılabilir girdi yöntemi, dil öğreniminde tek başına yeterli mi? Kendim de dil öğrenimine ilgi duyan biri olarak bu yöntemi tek başına yeterli bulmadığımı belirtmek isterim. Aktif ve pasif dinlemenin öneminin farkında olmakla birlikte girdi (dinleme, okuma) ve çıktı (konuşma, yazma) alıştırmalarını dengelediğimde kendi dil öğrenimi serüvenimde daha hızlı yol katedebildiğimi düşünüyorum. Tabii ki öğrenme yöntemleri kişiye özeldir ve herhangi bir çıktı alıştırması veya dil bilgisi kitabı olmaksızın örneğin 1000 saat boyunca yalnızca dinleyerek yabancı dil edindiğini söyleyen kişiler de olacaktır. İster yönteminiz yalnız anlaşılabilir girdi olsun ister diğer yöntemlerle harmanlayın benim için değişmeyen gerçeklerden biri, aktif ve pasif dinlemenin önemidir. Öğrenmekte olduğunuz yabancı dilde hâlihazırda bulunan anlaşılabilir girdi materyallerine ulaşmak için bu siteyi inceleyebilirsiniz: 

https://comprehensibleinputwiki.org/wiki/Main_Page